kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
R. H. Jones

'İsrail Türkiye üzerinden İran fıstığı alıyor' krizi

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçisi, İsrail Başbakanı'na ve Finans Bakanı'na birer mektup yazıp Türkiye'den ithal edilen şamfıstığının İran kökenli olduğunu ve bunun engellenmesini istedi..
Amerika ve İsrail arasında "şamfıstığı" krizi... Amerika ve kadim dostu, stratejik müttefiki İsrail'in arası "ithal fıstık" nedeniyle bozuldu... Amerika'nın Tel Aviv Büyükelçisi Richard H. Jones, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Finans Bakanı Ronnie Bar-On'a yaklaşık 10 gün önce mektup yollayarak sert bir dille uyardı. Büyükelçi, "Siz İsrailli yetkilileri ülkenize ithal ettiğiniz İran kökenli fıstıklar konusunda uyarmak isterim" diye yazdığı mektubunu şöyle sürdürdü: "Dünyanın en büyük şamfıstığı ithalatçılarından olan İsrail şu anda kendi yasalarına aykırı davranıyor. Ve bir düşmanından dolaylı olarak yaklaşık 20 milyon dolarlık şamfıstığı ithal ediyor..."

20 MİLYON DOLAR
İsrail hükümetini yasadışı olarak düşmanla 20 milyon dolarlık ticaret yapmakla ve İsrail parasının düşman ülkeye transferine neden olmakla suçladı. Ve İsrail'in şu an içinde bulunduğu durumun ilk olarak kendi anayasasına aykırı olduğunu belirtti. Büyükelçi, Türkiye topraklarında üretilen şamfıstıklarının Türk tüketici tarafından yendiğini, ihraç edilenlerinse İran'dan ithal edilip işlemiş fıstıklar olduğunu iddia etti. İsrail'i bu konuda uyarmanın "görevi" olduğunu söyleyen Jones, "Bunun önüne geçebilmek için İsrailli gümrük görevlilerinin Türkiye ve İran fıstıklarını ayırmayı öğretmek gerekli" yorumu yaptı. İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahronot gazetesi, kriz yaratan şamfıstıklarının "Türkiye'den ithal edildiğini, ancak alınanların bir kısmının Türkiye'nin işlenmemiş olarak İran'dan aldığı şamfıstıkları" olduğunu yazdı.