kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yılmaz (sağda), bir soru üzerine kurum olarak İstanbul'un finans merkezi olması çabalarını desteklediklerini belirterek "Eğer bugünkü yasa geçerliliğini sürdürürse Ankara'da kalacağız. Ancak yasa değiştirilirse İstanbul'a geliriz" dedi.

'Fiyat istikrarına karşı önemli meydan okumalar görüyoruz'

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, fiyat istikrarı amaçlarına bağlı olmalarına karşın önemli meydan okumalar olduğunu belirterek hedefin bir kez değiştirilebileceğini söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Fiyat istikrarına karşı önemli meydan okumalar görüyoruz'
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Fiyat istikrarı amacımıza bağlıyız ama önümüzde önemli meydan okumalar var" dedi. Yılmaz, Euromoney Conferences'ın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle düzenlediği Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumunda yaptığı konuşmada, son zamanlarda hem yükselen hem de gelişmekte olan ülkelerin yükselen enflasyon ve düşük büyümeyle karşı karşıya kaldığını belirterek, bunun uluslararası piyasalarda çıkan çalkantı ile uluslararası emtia fiyatlarındaki yükseliş olmak üzere iki nedeni bulunduğunu söyledi.

'2008 DAHA ZORLU GEÇİYOR'
2007'nin ikinci yarısının merkez bankaları için kolay geçmediğini, 2008'in daha da zorlu geçmesinin beklendiğini ifade eden Yılmaz, dünyanın her yerinde tüketici fiyatları endeksinin yükseldiğini, emtia fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini ve petrol fiyatlarının varil başına 140 dolara çıktığını anlattı. Subprime (yüksek riskli krediler) krizinin bir çok ülkede finansal sistemin istikrarını tehlikeye attığına dikkat çeken Yılmaz, bunun Türkiye ekonomisi üzerinde de belirli etkiler yapacağını kaydetti. Yılmaz, "Türkiye ekonomisinin göstergeleri, küresel piyasalardaki dalgalanmalara karşı direncinin ciddi şekilde artmış olduğunu göstermekte. Şu aşamadaki direnç aslında kararlı bir şekilde uygulanan makro ekonomik politikalar ve yapısal reformlara bağlıdır. Yine de zorlu sorunlarla karşı karşıyayız" diye konuştu. Yılmaz, enflasyon hedefleme rejimininin 2006'da benimsediğini, gıda ve petrol fiyatlarındaki yükselmenin beklenenden daha yüksek bir enflasyonla sonuçlanmasına yol açtığını söyledi. Yılmaz, "Ama maalesef hafif yükselme şirketlerin fiyat saptama politikalarını değiştirdi, enflasyonun yüzde 4'e düşmesinin uzun dönem alacağı tahmin ediliyor" diye konuştu. Merkez Bankası önceki hafta yüzde 4 olan 2009-2001 yılları arasındaki enflasyon hedefini sırasıyla yüzde 7.5, 6.5 ve 5.5'e yükseltmişti.