kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

TRT 100 milyon YTL'sini nasıl kurtardı?

Büyük resim için tıklayın
Yaklaşık 1.5 aydır Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde komisyonlarda görüşülen 'Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' nihayet son halini aldı. Bu sırada sanayicisinden, bürokratına herkes oradaydı. Ancak en başarılı lobiyi TRT'nin yaptığını söylemek gerek doğrusu.
Elektrikte arz güvenliğini sağlamak için gündeme gelen ve enerji ile ilgili ne var, ne yoksa içine eklenen yasa tasarısının ilk hali TRT için hiç de iç açıcı değildi. TRT'nin elektrik faturalarındaki payı yüzde 1.5'lere kadar iniyordu. Yani kurumun yaklaşık 100 milyon YTL'sinin kuş olup uçması gündemdeydi. Böyle olunca bu dönemde TRT yöneticileri, Meclis'i mesken tuttu. Hatta söylentilere göre TRT'nin elektrik faturaları üzerinden pay almasını eleştiren muhaliflerin seslerini giderek yükseltmesi üzerine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin bizzat Başbakan Tayyip Erdoğan'a bile gitti. Şahin, Erdoğan'a 'gelirlerimiz tırpanlanmasın' ricasında bulundu. İşte önceki gün gece gelen bir önerge ile de istenen oldu ve TRT'nin elektrik faturalarımız üzerinden yine yüzde 2'lik pay almaya devamının yolu açıldı.

Kapı altından atılan önerge
Biz elektrik tükettikçe para kazanan TRT, Meclis koridorlarında söylentilere de neden olmuş durumda. Bir MHP milletvekilinin anlattığına göre, Meclis'te milletvekillerinin odalarına imzasız önergeler bırakılmış. Tahmin edeceğiniz üzere bu öngergelerde TRT'nin 100 milyon YTL'sinin hiç edilmesini engelleyen madde yer alıyormuş.
Faturası bizden çıkmasa TRT'yi bu yoğun lobisi için tebrik etmek gerek. TBMM'ye verilen bir soru önergesinin yanıtından öğreniyoruz ki, 2007 yılında TEDAŞ ve bağlı ortaklıklarından 338 milyon YTL alan TRT, 2008'in ilk dört ayında 136 milyon YTL'yi cebe atmış. Bu rakamdan hareketle bu yıl 400 milyon YTL biz elektrik tükettiğimiz için TRT para kazanacak. Temmuz ayında elektrikte otomatik fiyatlamaya geçilecek olması ve doğal olarak gelecek zam TRT'nin enerji payının 400 milyon YTL ile de sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Vatandaş ve sanayici 'zam geliyor' korkusu yaşarken, TRT 'zam rüyaları' görüp, "Yüzde 10, 20 yetmez 30 olsun" diyordur herhalde.