kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Tayfun Bayazıt

Bayazıt: Kredi kartına karşı lobi mi var?

Kartta faiz tartışmasının anlamsız olduğunu söyleyen Yapı Kredi Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, 'ekonomiyi kayıt altına alan en önemli enstrüman karşısında bir lobi mi var' dedi..
Son günlerde gündemi meşgul eden kredi kartı faiz sınırlamasına yönelik kanun teklifine sektörden tepkiler gelmeye devam ediyor. Türkiye bankacılık sektöründe sıkı bir kredi kartı düzeni olduğunu söyleyen Yapı Kredi Bankası Murahhas Azası ve Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun iki yıl önce kredi kartları ile ilgili sorunun artış göstermesi sonrası duyarlı davranarak düzenleme yaptığını anımsatarak, hazırlanan ve yürürlükte olan kredi kartı faizi ile ilgili düzenlemenin doğru ve yeterli olduğunu belirtti. Sorunlu kredilerin anormal bir boyutta olmadığını ve paniğe gerek olmadığını da ifade eden Bayazıt, yaşanan tartışmaları ise anlamlı bulmadığını da bildirdi.

FAİZLER CAYDIRICI OLMALI
Yapı Kredi Bankası'nın Antakya'da düzenlediği Kobi Bankacılığı konulu toplantıda konuşan Bayazıt, Türkiye'de kart faizinin diğer ülkelere göre çok düşük olduğuna dikkat çekerek, "Kart faizi tüketicinin borcuna sadık kalacak kadar caydırıcı olması lazım. Kredi kartı ekonomiyi kayıt altına alan en önemli enstrüman. Acaba böyle bir enstrümanın karşısında kuvvetli bir lobi mi var" dedi. Bayazıt, aslında piyasada 'Merkez Bankası acaba bu tavanı yeteri kadar yüksek tespit edemiyor mu buna ayrı bir düzenlemeye gerek var mı yok mu' tartışması olduğunu belirterek "Kredi kartı faizinin bir aylık mevduat faizine bağlanarak belirlenmesi hatta gelirle ilgili kısımda toplam kredi kartı limitlerinin bankacılık limitlerinin bir yerde düzenlemesi ile ilgili uygulamanın da doğru olduğu konusunda da şüphelerim var" diye konuştu.

BANKALAR REAKSİYON GÖSTERİR
Kredi kartlarında faizin nasıl belirleneceğine dair bir hukuki boşluk olmadığını ve hatta temerrüt faizinin bile nasıl hesaplanacağına dair bir yönetmelik olduğuna değinen Bayazıt, "Mevzuat diyor ki kredi kartı ilgili faizleri Merkez Bankası belirler üç ayda bir açıklar bankalar da bunu tavan olarak belirler. Biz geçmişte hep dedik ki 'bu tavan keşke biraz daha yüksek belirlense ki biz iyi ödeme huyu olan kredibilitesi daha yüksek olan müşterilerimize daha avantajlı faizler, caydırmak istediğimiz kişilere ise daha yüksek faizler verebilelim. Bu tavan giderek çok daha aşağı doğru itildiği şu anda 4.54 gibi bir seviyeye geldiği için bu uygulamayı bir çok banka gibi bizde yapamıyoruz" dedi. Bayazıt, ilgili teklifin yasalaşması durumunda bankaların reaksiyon göstereceğini de sözlerine ekledi.