kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Durmuş Yılmaz

Karta yüklenmeyin, tüketici kredisi alın

Merkez Bankası, hanehalklarını kredi kartı kullanımı konusunda uyardı: "Tüketicilerin kredi kartlarını bir ödeme aracı olarak kullanması ve kredi ihtiyaçları için tüketici kredisi çekmesi yararlarına olur"..
Merkez Bankası'ndan, "Borçlanma için kredi kartlarını kullanmayın" uyarısı geldi. Hanehalklarının kredi ihtiyacını kredi kartlarıyla borçlanarak sağlamasının borç geri ödeme kapasitesini olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Merkez Bankası, "Kredi ihtiyacı için tüketici kredilerinin tercih edilmesi hanehalklarının menfaatine olacak" değerlendirmesinde bulundu. Merkez Bankası tarafından yılda iki kez hazırlanan "Finansal İstikrar Raporu'' yayımlandı. Raporda hanehalklarına uyarlardan, küresel dalgalanmaya, mali disiplinden bankacılık sektörüne kadar birçok alanda değerlendirme ve uyarılar yer aldı. Raporun en dikkat çeken kısmı tüketicilere ilişkin oldu. Raporda, döviz geliri elde etmeyenlerin döviz cinsinden borçlanmaması gerektiği konusu önemini koruduğuna dikkat çekilirken ödeme aracı olan kredi kartlarının borçlanmada kullanılmaması gerektiğine işaret edildi. Raporda konuyla ilgili şu uyarıda bulunuldu:

KREDİ, TÜKETİCİNİN MENFAATİNE
"Hanehalkı yükümlülükleri içinde payı azalmakla birlikte faize tabi kredi kartı bakiyeleri artmakta. Hanehalkının, kredi ihtiyacını diğer tüketici kredilerine göre faizi daha yüksek olan kredi kartlarıyla karşılaması, borç geri ödeme kapasitesini olumsuz etkileyecek. Bu nedenle, kredi kartlarının bir ödeme aracı olarak kullanılması ve kredi ihtiyaçları için tüketici kredilerinin tercih edilmesi, hanehalkının menfaatine olacak."

İHTİYATI ELDEN BIRAKMAYIN
Hanehalkının finansal hizmetlere erişimindeki artışı gösteren finansal yükümlülüklerinin GSYH'ye oranının arttığını ancak oranın halen AB ortalamalarının çok altında olduğuna dikkat çekilen raporda, "Hanehalkı finansal yükümlülüklerinin büyük kısmı sabit faizli olduğundan faiz riski taşımıyor. Bununla birlikte, toplam tüketici kredileri içindeki payı sınırlı da olsa dövize endeksli tüketici kredilerinin artış göstermesi hanehalkının kur riskini artırıyor" denildi. Raporda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin de şu değerlendirme yapıldı: "Temel olarak kredilerdeki artışın daha fazla olmasından kaynaklansa da tahsili gecikmiş alacak (TGA) dönüşüm oranındaki düşüş eğilimi devam etmekle birlikte, tüketici kredilerinin TGA dönüşüm oranında artış görülüyor."
Haberin fotoğrafları