kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversiteliye Avrupa'da serbest dolaşım hakkı

Üniversite öğrencileri Avrupa'da serbest dolaşım hakkına sahip. 15 bin genç Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde bir ya da iki dönem öğrencilik yaptı..
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği ve bu üyeliğin serbest dolaşım hakkı tanıyıp tanımayacağı tartışılırken, üniversiteli gençler 2003 yılından bu yana Avrupa ülkelerinde "serbest dolaşım hakkı"nı kullanıyor. 15 bin genç Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde Erasmus sayesinde 3 ay ile 12 ay arasında öğrencilik yaptı. Rönesans ile birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden Hollandalı felsefeci Erasmus'un adını taşıyan program Avrupa yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik Avrupa Birliği gençlik ve eğitim programlarından biri. Sadece öğrenci değil öğretim elemanı değişimini de içeren bu program Türkiye'nin de dahil olduğu 31 ülkede uygulanıyor. Programa katılacak öğrencileri üniversiteleri kendileri seçiyor. Öğrenciler gittikleri ülkeye göre aylık 300 ile 600 Euro arasında değişen geri ödeme şartı bulunmayan hibe alıyorlar. Programa katılabilmek için lisan öğrencilerinin 4 üzerinden 2 ya da 100 üzerinden 70 not ortalaması, yabancı dil bilgisi gerekiyor. Erasmus programının pilot uygulamasının yapıldığı 2003-2004 yılında 15 üniversite bu uygulama içerisinde yer alırken Geçen yıl sayı 89'u buldu. Bu sayının 100'ü aşması bekleniyor. Üniversiteler Erasmus programına katılabilmek için Avrupa Komisyonu'na başvurarak, Erasmus Üniversitesi Beyannamesi (EUC) alıyorlar. EUC, üniversitelere Erasmus programı tarafından desteklenen etkinliklere katılım hakkı sağlıyor.

GEÇEN YIL 5 BİNİ AŞTI
Ulusal Ajans Başkanı Fatih Hasdemir'in verdiği bilgiye göre programın pilot uygulamasının yapıldığı ilk yıl Avrupa üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 124 iken, geçen yıl bu sayı 5 bin 542 oldu. Bu öğrenciler toplam 22.5 milyon Euro tutarında hibe aldı. Yine geçen yıl yurtdışında eğitim faaliyetine katılan öğretim elemanı sayısı 2 bin 300'ü aştı. Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelen öğrenci sayısı ise 7 bini aştı. Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) sayesinde üniversiteler öğrencilerinin bir başka ülkede aldıkları dersleri içerikleri birbirini tuttuğu sürece tanıyor.

BÜYÜK DENEYİM YAŞADIM Oya Aytürk (Boğaziçi Üniversitesi): Hollanda'da Eindhoven Teknik Üniversitesi'nde 6 ay öğrencilik yaptım. Belki de hiç göremeyeceğim laboratuvarlarda çalışma şansım oldu. Büyük bir deneyim.

HERKESE TAVSİYE EDERİM Onur Özdemir (Işık Üniversitesi): 6 ay Fransa'da Bordeaux Üniversitesi'ne gittim. Başka bir ülkede üniversitede bir ya da iki dönem öğrenci olmak kolay ele geçirilebilecek bir fırsat değil. Herkese tavsiye ederim.

ÖZGÜVENİ GELİŞTİRİYOR Nurşah Erkaplan (Boğaziçi Üniversitesi): İsveç'te Stockholm Üniversitesi'ndeydim. Farklı kültürlerden öğrenciler ile birlikte üniversiteli olmak muhteşem. İnanılmaz bir özgüven kazandırıyor.

STAJ TEKLİFİ GELDİ Şadan Erdemir (Boğaziçi Üniversitesi):
Hollanda'da öğrencilik yaptım. Erasmus bir referans. Üniversitede birlikte çalıştığım profesör aynı projeye devam etmem için bu yaz davet etti.

REFERANSIM OLDULAR Nihan Güneli (Bilgi Üniversitesi): Paris 10 Nanterre Üniversitesi'nde bir yıl hukuk okudum. Aldığım dersler sayılmadı ama Fransız ekolünü gördüm bu da benim referansım oldu.

SUNULAN BÜYÜK BİR FIRSAT Metin Ayaz (Bilgi Üniversitesi): Almanya'da bir dönem öğrencilik yaptım. Bu bize sunulan çok önemli bir fırsat; herkesin değerlendirmesini tavsiye ederim. Farklı kültürleri tanıyoruz.