kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vatandaşın cebine 2.300 $ girecek!

HAZAL ATEŞ DİYARBAKIR
Başbakan Erdoğan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" projesi ile 26.7 milyar YTL harcama yapılacağını açıkladı Başbakan Erdoğan bölgede kişi başına düşen milli gelirin proje ile yüzde 209 artacağını belirtti. Böylece, ortalama 1.100 $ olan kişi başı milli gelir 3.400 $'a ulaşacak ..
Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi GAP, yeniden doğuyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, dün Diyarbakır'da "GAP Eylem Planı"nı açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kaderini değiştirecek "umut hamlesi" kapsamında 26.7 milyar YTL harcama yapılacak. Hali hazırda 7.3 milyar YTL düzeyindeki ödeneğe ilave olarak 2008-2012 döneminde bütçeden 14.5 milyar YTL daha kaynak akıtılacak. Ayrıca, 4.8 milyar YTL de bütçe dışı kaynak bulunacak. Doğu ve Güneydoğu'nun yanısıra bölgesel kalkınma kapsamında İç Anadolu ve Karadeniz de yatırımlardan payını alacak. Ağırlıklı olarak GAP illerinin çehresini değiştirecek yatırımlarla 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanacak, 1 milyon hektar alan sulu tarıma açılacak, 27 milyar kilovat saat enerji üretilecek. Başbakan Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre bölgede kişi başına milli gelir yüzde 209 artacak. Bu sayede, ortalama 1.100 dolar olan kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 3.400 dolara ulaşacak. Başbakan Erdoğan'ın 12 bakanla birlikte açıkladığı GAP Eylem Planı'nın ana hatları şöyle:

2 YILDA 2 BARAJ İNŞA EDİLECEK
* TOPRAK SUYA KAVUŞACAK: GAP'ta 1 milyon 820 bin hektarlık sulama hedefinin 2012 yılına kadar 1 milyon 60 bin hektarlık kısmı tamamlanacak. Cizre, Zilvan Barajı 2 yılda bitirilecek.

* DAMLAMA SULAMA: Güneydoğu ve Konya Ovası projesinde sulama sistemi değişecek. Topraklar yağmurlama ve damlama ile sulanacak.

* TOPLU KONUT ATAĞI SÜRECEK: Bölge illerinde TOKİ faaliyetleri yoğunlaşacak. Altyapı çalışmalarıyla paralel konut ihtiyaçları karşılanacak.

* SINIR TİCARET BÖLGESİ KURULACAK: Sınır bölgelerinin tamamında sınır ticaret bölgeleri faaliyete geçecek. Ayrıca Gaziantep, Urfa, Mardin'de üç adet kalkınma ajansı kurulacak.

DOĞALGAZ YAYGINLAŞTIRILACAK
* ELEKTRİK ŞEBEKELERİ YENİLENECEK: Bölgede tamamlanacak santrallerden 27 milyar kilovat enerji üretilecek. Ömrünü tamamlayan köy elektrik şebekeleri yenilenecek. Güzergâhları uygun olmayan hatlar rehabilite edilecek. Yeni şehir elektrik şebekeleri yapılacak. Ilısu Barajı'nın inşaatına başlanacak ve hidroelektrik santrali faaliyete geçecek.

* DOĞALGAZ YAYGINLAŞTIRILACAK: Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa illerine doğalgaz sağlayacak hatlar tamamlandı. Bu illere abonelere doğalgaz bağlantısı sağlanacak. Kilis'te doğalgaz dağıtım lisansı verildi. Mardin ve Şırnak illerine yapılması planlanan bağlantı hatları ise Irak'tan getirilmesi planlanan doğalgazla beslenecek.
Haberin fotoğrafları