kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

GAP Eylem Planı'nın amacı dünyanın tahıl silosu olmak

EKONOMİ
GAP projesi ile bölgede 1.8 milyon hektarlık alan sulanacak. Proje ile buğday üretimi 4-5 kat artacak. Amaç bölgenin dünyanın tahıl silolarından biri haline getirilebilmesi..
Küresel piyasalarda izleri belki de yıllar sürecek gıda krizi ile birlikte tarım dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Tam bu aşamada, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açıkladığı GAP Eylem Planı ile Türkiye önümüzdeki on yılların en stratejik sektöründe önemli bir adım attı. Bu planın tamamlanması ile Türkiye'nin dünyanın tahıl silosu haline gelmesi hedeflenirken, önümüzdeki yıllarda petrol kadar stratejik bir ürün olacak olan buğday üretiminin 4-5 kat artırarak kriz yaşanan gıdada, büyük oyunculardan biri olmayı da planlıyor. GAP Eylem Planı'nın yeniden Türkiye güdemine gelmesi ardında yatan gerçeğe dikkat çeken Ankara'daki kaynaklar 1.8 milyon hektar alanın sulanmasıyla birlikte, GAP'ın dünyanın tahıl silolarından biri olmasının hedeflendiğini belirtiyorlar. Başbakan'ın dünkü konuşmasında da belirttiği gibi önümüzdeki dönemde başta buğday olmak üzere tahıl, en az petrol kadar stratejik bir ürün olacağı için Türkiye'nin GAP'a özellikle hız verdiği belirtiliyor.

SADECE % 20'Sİ SULANABİLİYORDU
GAP'ta sulamaya açılması planlanan toplam arazi 1.8 milyon hektar. Bir başka değişle halen GAP'ın sadece yüzde 20'si sulanabiliyor. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde toplam 14.8 milyar hektar toprak bulunuyor. Ancak bu miktarın yalnızca 1.4 milyarlık bölümü tarıma uygun niteliklere sahip. Kötü haber ise her yıl bu rakamın da 100 bin kilometre karelik bölümünün erozyon, yerleşim ve sanayi alanı açma gibi nedenlerden dolayı kaybediliyor olması. İşte Türkiye'nin gerçekleştirmeye çalıştığı GAP Projesi bu gelişmeler ışığında sadece kendisi için değil küresel tarım sektörü için de büyük bir önem taşıyor. Aslında planın amacının ne kadar büyük olduğunu şu rakam net anlatıyor; Türkiye GAP eylem planı ile sulu tarıma açacağı yeni yaklaşık 1.4 milyon hektar. Bu rakam dünyada bulunan 1.4 milyar hektarlık tarıma uygun arazinin binde 1'ine denk geliyor. Bir başka karşılaştırma yapmak gerekirse, Gelen bilgilere göre Türkiye'nin halen 25.75 milyon hektar sulanabilir alanı bulunuyor. Ancak bunun gerçekten sulanan bölümü ise yalnızca 5.1 milyon hektar seviyesinde bulunuyor. GAP Eylem Planı hayata geçerse mevcut alanın yüzde 27'si kadar yeni araziler kullanılacak.