kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül üstü kapalı konuşuyor

AA
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AK Parti hakkındaki kapatma davası ile ilgili, ''Bir şey söylemek istemiyorum. Ne söylersem herkes başka istikamete çekebiliyor. Dikkatli olmak zorundayım'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'ndeki Radyo Televizyon Üst Kurulu Ödül Töreni'nin ardından verilen resepsiyonda gazetecilerle sohbet etti.Bir gazetecinin, bugün bir gazetede ''eşinin, Dolmabahçe'deki bazı antika eşyaları Çankaya Köşkü'ne getirmek istediğine yönelik'' haber yer aldığını belirtmesi üzerine Cumhurbaşkanı Gül, bu konunun Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'e sorulmasını, İsen'in gerekli açıklamayı yapacağını söyledi.Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, ''Japonya ziyaretinin Japonlar tarafından büyük bir merakla beklendiğini'' ifade etmesi üzerine de Japonya'nın hem kültürel, hem ekonomik açıdan çok önemli bir ülke olduğunu kaydetti.

2003 yılının Japonya'da Türk yılı ilan edildiğini hatırlatan Gül, Japonya'da her yılın, İtalyan yılı, Hindistan yılı gibi bir ülke yılı olarak belirlenip, kutlandığını anlattı. Şimdiye kadar 7 ülke için böyle bir fırsat sağlandığını belirten Gül, bunlardan birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Gül, ''2003 yılında ilk başbakan olduğum dönemde büyükelçileri gönderiyordum. Japonya'ya gidecek büyükelçi, 'Bu yıl Türk yılı ama hiçbir ödeneğimiz yok' dedi. İlk defa böyle bir fırsatın ele geçtiğini anlattı. Biz de hemen tanıtma fonundan 10 milyon dolar aktardık. Türk yılı çerçevesinde Osaka ve Tokyo'da Medeniyetler Sergisi açıldı. Medeniyetler Sergisi'ni 1 milyon kişi para vererek ziyaret etti'' diye konuştu.

Japonya seyahatinin ekonomi ağırlıklı mı olacağı sorusuna da Cumhurbaşkanı Gül, şu yanıtı verdi: ''Ekonomi ağırlıklı olacak. Japonya tasarruf fazlası olan bir ülke. 200 milyar tasarruf fazlası var ve yatırım yapıyor. Ancak Türkiye, Japon yatırımından neredeyse hiçbir şey almıyor. Bu ziyaretimiz daha çok ekonomi ağırlıklı olacak. Türkiye'nin ekonomik potansiyelini tanıtacağız ve onları Türkiye'ye davet edeceğiz. Heyette iş adamları da yer alacak. Bu çabaların neticesini önümüzdeki yıllarda alırız. Küresel planda büyümeyi hedefleyen her ülke, Türkiye'de bir şey yapmak zorunda.''

''AK Parti hakkındaki kapatma davası ile ilgili çeşitli çevrelerce Anayasa Mahkemesine müdahale veya yönlendirme yapılabileceğine yönelik bir kaygı taşıyıp taşımadığı'' sorusuna da Gül, ''Burada bir şey söylemek istemiyorum. Ne söylersem herkes başka istikamete çekebiliyor. Onun için söylediklerimi de üstü kapalı söylemeye çalışıyorum. Anlayan muhakkak en iyi şekilde anlıyordur'' diye yanıtladı.

Gül, bir başka gazetecinin, CHP tarafından ''Cumhurbaşkanı kendisi de iddianamede muhatap, o yüzden devreye giremez'' görüşünün savunulduğunu, bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine, bu konu hakkında da konuşma niyetinde olmadığını belirtti. Gül, ''Bu konuyla ilgili konuşmaya başlarsam bu farklı yerlere çekiliyor. Dikkatli olmak zorundayım'' dedi.