kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Depremi yaşayan Çinliler: İki dağ birleşti

Yeni Haber
Çin'i vuran 7.9 büyüklüğündeki depremde enkaz çalışmaları sürerken, depremi dağların eteklerinde yaşayanlar, deprem anını anlatırken adeta dilleri tutuluyor ve anlatmakta güçlük çekiyorlar.


*HABER VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde oluşan depremin vurduğu 7 bölgeden birinde yaşayanlar, bölgeye gelen basın mensuplarına deprem anını anlattı. Depremle sarsılan Shifang şehrine bağlı köylerde gezen basın mensupları, dağların ikiye bölündüğü, dev kayaların yollara aktığı, çimento ve kimya fabrikalarının dev demir kütlelerinin yerle bir olduğunu gözlemledi.

Buradaki köylüler deprem anını anlattı. Deprem anında evde yemek yiyen ve depremin 3 dakika sürdüğünü söyleyen Zhang ismindeki bir köylü, bir anda neye uğradığını anlayamadığın aktardı. Yaralı olarak kurtulan depremzede, kendini hemen dışarı attığını ifade etti. Başındaki sargı bezi ve yüzündeki yarasıyla olayın dehşetini yaşayan Zhang, arkalarındaki 3 kişinin çalıştığı kimyasal üreten bir fabrikada 300 kişinin öldüğü bilgisini verdi. Köylüler deprem anını anlatırken, Mianzhu ilçesine bağlı Hongbei bölgesindeki vadinin iki yakasındaki dağların birleştiği ve aradaki yerlerin toprak altında kaldığını, binlerce kişinin öldüğünü söyledi. Wen Wangyou adındaki köylü de dağların büyük gürültüyle sağa sola gidip geldiğini ifade etti.

Özellikle çocukların üzerine derin psikolojik etkiler bırakan depremden kurtulan ve 2 bin kişinin bulunduğu Deyang şehrindeki bir kampta ise halk, yakınlarından haber almayı umarak bekliyor. Yetkililerin kurtarma çalışmalarındaki ilgisizliğinden yakınan bazıları, daha şeffaf olunması gerektiğini belirtiyor. Burada depremden kurtulan ve deprem anında spor dersinde olduğunu söyleyen 8 yaşındaki Li Jiang, okullarının depremde yıkıldığını anlattı. Güçlükle konuşabilen Li'nin depremin üzerinde bıraktığı korkuyu henüz atlatamadığı gözlendi.

Anne ve babası başka yerde çalışan Li, kampta yalnız başına anne babasını bekliyor. Çevredeki hamile bir kadının da düşünceli düşünceli göğe bakması dikkat çekti. Burada bulunan 56 yaşındaki Fa Cong ise yakınlarını depremde kaybettiğini, kendisinin yıkılan evlerini yeniden yapmaya parasının olmadığı ve Çin Komünist Partisi yetkililerinin kendisine yarım etmesini istediğini söyledi.

Deyang şehrine bağlı Hanwang kasabasında ise taş üstünde taş kalmadığı görüldü. Kamu binalarının yerle bir olduğu kasabada, anaokulunun enkazı altında kalan çocukların giysileri ve kitapları, görenleri hüzne boğuyor. Uykudayken depreme yakalanan çocukların kaldığı anaokulunun önündeki itfaiye görevlisi, durumun çok vahim olduğunu ifade etti.

Depremin vurduğu bazı bölgelere karayoluyla hala ulaşılamıyor. Yol açma çalışmalarındaki kepçelerin çelik dişleri ise sert kayalardan dolayı kırılmış. Bölgede Japon, Tayvan ve Hongkong'dan gelen kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Deyang şehrinde jeneratör üreten bir fabrikada kurtarma çalışmalarını yürüten 40 kişilik Hong Kong ekibinden bir görevli, İngilizce olarak yabancı basına bilgi verdi. 6 bin işçisi olan fabrikada 300 kişinin öldüğünü söyleyen görevli, enkaz altındaki 180 kişiyi de kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bölgede artçı sarsıntılar hemen her saat hissediliyor.

Resmi rakamlara göre 22 binin üzerinde kişinin öldüğü deprem bölgesinde temaslarda bulunan Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, yaralıların zamanında tedavi edilmesi, ulaşım, haberleşme ve elektrik tedarik sistemlerinin onarılması ve vatandaşların temel yaşam ihtiyacının karşılanması gerektiğini söyledi.

CİHAN