kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Kampları ateşe verilen resmen bir 'cadı avına' kurban olan Romanlar polise sığındı.

İtalya'da Roman avı

YASEMİN TAŞKIN
Kabarık suç dosyaları yüzünden Romanlara tepkili İtalyan halkı, beşikten bebek çalma teşebbüsü üzerine ayaklandı. Kampları yakıldı. Polis, 400'den fazla göçmeni tutukladı..
İtalya, merkez sağ hükümetinin göreve gelmesinin ardından ülkede yaşayan Roman halkına karşı en büyük baskınlarından birini gerçekleştirdi. Ve aralarında Romanların da bulunduğu 400'den fazla göçmeni toplayarak kamplarını dağıttı. Uzun bir süredir birçok kentte göçmenlere karşı yaşanan gerginlik, geçtiğimiz haftasonu bir Roman'ın Napoli'de girdiği bir İtalyan'ın evindeki beşikten bir bebek çalmaya kalkmasıyla başladı.

LİNÇ EDİLİYORDU
Annenin yardım istemesi üzerine halk tarafından yolda yakalanan kız, polis tarafından güçlükle linç olmaktan kurtarılabildi. Olaydan sonra Napoli mafyasının da kışkırtması ve yardımıyla kentin Ponticelli semtindeki bir Roman kampı ateşe verildi. Romanlara karşı esen olumsuz havada, Roma'da da polis yanlışlıkla aslında izin alınarak kurulmuş iki kampı bastı. Tüm İtalya'daki operasyonlarda oturma izni olmayan ve aralarında çok sayıda Roman vatandaşının da olduğu 400 göçmen tutuklandı. İtalya'nın ırkçı Kuzey Ligi Partisi üyesi İçişleri Bakanı Roberto Maroni, Romanlara karşı Napoli, Milano ve Roma'da olağanüstü bir komiserlik kurulması kararını verdi. Savunma Bakanı Ignazio Russo da parlak bir fikirle, polis ve askerden oluşan karma devriyelerin şehirleri kontrol etmelerini önerdi.

ROMANYA TEPKİLİ
Avrupa Birliği ve Romanya özellikle baskınlar nedeniyle İtalya'yı kınadı. AB, verdikleri fonlarının Romanya ile birlikte entegrasyon amaçlı olarak daha iyi kullanılmasını istedi. Avrupa'nın en büyük Roman nüfusuna sahip olan Romanya'nın İçişleri Bakanı Cristian David de, İtalyan hükümetini uyardı. Görüşmelerde bulunmak üzere İtalya'ya giden Davi, "Böylesi bir baskın yabancı düşmanlığını arttırabilir" dedi. Başbakan Calin Popescu Tariceanu da İtalya'nın Romanların alanlarının yayılmasını engellemeye çalışarak Almanya ve Fransa'ya benzediğini söyledi. Başbakan, dürüst Romanlarla suçlular arasında bir ayrımın yapılması gerektiğini de dile getirdi.
Haberin fotoğrafları