kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'ün ilk vetosu dikkate alındı

Yeni Haber
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından veto edilen, "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun"u veto gerekçesi dikkate alınarak değiştirildi. Yapılan değişiklikle, yasa 1 Ocak 2009 tarihinden sonraki oda ve birlik organları ile birlik genel temsilcilikleri için yapılacak seçimlerde uygulanacak.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sait Açba başkanlığında, Cumhurbaşkanı Gül tarafından Meclis'e iade edilen, "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu"nun geçici 10'uncu maddesinin bir kez daha görüşmek üzere toplandı. Toplantı Unakıtan'ın gergin sözleriyle başladı. Toplantıya katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, madde hakkında konuşması için söz vermek isteyen Komisyon Başkanı Açba'ya, "Sayın Cumhurbaşkanı yasayı Meclise gönderdi, bana göndermedi. Sonuçta ben değil, Meclis karar verecek. Milletvekillerinin görüşlerine arz ediyorum" dedi. Muhalefet parti temsilcileri de kendi aralarında, "Sayın Bakan çok gergin" diyerek laf attılar.

MUHALEFETTEN CUMHURBAŞKANI GÜL'E ÖVGÜ VE ELEŞTİRİ

Yasanın iade gerekçelerinin görüşmeleri sırasında muhalefet parti mensuplarının, Gül'ün iadesini haklı bulurken, iade gerekçelerinin ise eksik olduğunu söylediler.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, gündeme geçmeden önce, TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur'dan oda seçimleri ile ilgili bilgi vermesini istedi. Timur, seçim sürecinin içinde olduklarını, şu ana kadar 78 odanın genel kurul seçimlerinin tamamlandığını bildirdi.

Yeniden söz alan Ergin, Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı geri gönderme gerekçesinin kendisini tatmin etmediğini belirterek, "Geri gönderme gerekçesinde seçim sistemi tam olarak anlaşılmamış" diyerek eleştirdi. Ancak, veto etmesini ise anlamlı bulduğunu sözlerine ekledi. Nispi temsil sisteminin odalarda kullanılmayacağını ileri süren Ergin, yapılan yasayla anti-demokratik sistemle seçim yapılmak istendiğine dikkat çekti. Ergin, "Bu partinin adı neden Adalet, anlamış değilim. Böylesine adaletsiz bir sistem uygulayan partinin adı "adalet' olmuş" sözleri AKP'lileri kızdırdı.

AT MI OYNATACAKLAR?

Ergin'in sözlerine tepki gösteren AKP İzmir Milletvekili İbrahim Hasgür, "O zaman herkes istediği gibi at mı oynatacak" dedi. Hasgür'ün sözlerine CHP'li Ergin, "Babanın çiftliğine maraba mı alıyorsun? Kendine aynada bakmış konuşuyor işte" diye karşılık verdi. Ergin de, "Aynada kendini görmüş konuşuyor" karşılığını verdi.

TÜRMOB kökenli CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise, Cumhurbaşkanı Gül'ün, yasanın tek maddesini iade etmesini eleştirdi. Özyürek, "Çok önemli eksiklikler var. Hukuki anlamda anayasaya aykırılık var. Seçimlerle ilgili çok önemli bir maddeyi veto etmiştir. İade gerekçelerinde eksiklik var. Camiamız kendine teşekkür etmiştir" dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de, yapılan düzenlemeyle, oda seçimlerinde nispi-temsili sistemin getirilmeye çalışıldığını belirtti. Hiçbir meslek örgütünde kullanılmayan bir sistemin TÜRMOB'da kullanıldığına işaret etti.

Düzenleme üzerinde yapılan konuşmaların ardından maddeye yeni bir fıkra eklenmesi kabul edildi. Buna göre, seçim esasları, görev ve seçim süreleri ile yönetim kurulu ve Birlik genel kurulu temsilcisi üye sayılarına ilişkin yasanın yeni hükümleri, 1 Ocak 2009 tarihinden sonra yapılan seçimlerde uygulanacak.

Maddede yapılan değişikliğin oylanmasıyla yasa kabul edildi.

(ANKA)