kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Eczacılar vitrin kararttı VİDEO

Yeni Haber
Sağlık ve eczacılık ilgili bazı düzenlemelere karşı çıkan eczacılar, vitrinlerini siyah pankartlarla kapatarak yasaları protesto etti. İstanbul Eczacı Odası bazı hastanelerde vatandaşlara dağıttığı broşürlerle düzenlemelerin sakıncalarını anlattı.


*VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


İstanbul Eczacı Odası, 14 Mayıs Eczacılık Günü öncesinde hükümet tarafından TBMM'den geçirilmek istenen bazı düzenlemeleri protesto etmek için hastanelerde broşür dağıttı. Vatandaşlara yapılmak istenen düzenlemelerin sakıncalarını anlatan ve onlardan destek isteyen eczacılar aynı zamanda dükkanlarına siyah pankart asarak vitrinlerini kararttı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi girişinde vatandaşlara broşürler dağıtan ve düzenlemeleri anlatan eczacılar, yeni değişiklikle ilacın reklamla sattırılmak istendiğini belirtti. Vatandaşlara reçetesiz ilaçların ileriki dönemlerde marketlerde bile satılabilir hale geleceğini anlatan eczacılar, tasarıyla birçok ilacın parasının halkın cebinden çıkacağını savundu.

Hastanede arkadaşlarıyla birlikte bröşür dağıtan İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Cenap Sarıalioğlu da, Meclis'teki düzenlemelerle ilaçla eczacı arasındaki bağın koparılacağını savundu.

Sarıalioğlu, ilacın eczane dışına çıkacağını belirterek, "Bu düzenlemeler sonuç olarak kamu sağlığını olumsuz etkileyecek özellikler taşıyor. İlaçta reklam düzenlemesi, birçok ilacın eczane dışına çıkmasına yol açacak. Çokuluslu ilaç tekellerinin Türkiye'de ilaç pazarını genişletme amacına yönelik bu düzenleme, eczacıları mağdur edecek, halk sağlığını olumsuz etkileyecek. İlaçların reklamla eczane dışında satılamasına kesinlikle izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Bu arada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi karşısındaki bazı eczanelerin de vitrinlerini siyah pankartla kararttıkları görüldü.

Öte yandan, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan bir grup eczacı da uygulamayı protesto etti.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, Meclis'te gündeme gelecek olan İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Yasası Tasarı'na karşı açıklama yaptı.

Okmeydanı Eğtitim Araştırma Hastanesi'nin önünde vatandaşa bildiri dağıtarak açıklama da bulunan Başkan Güngör söz konusu tasarı ile ilgili sadece eczacıların değil, vatandaşların geleceğini de karartacağını iddia etti.

Hazırlanan tasarı nedeniyle ilaçların artık reklemla sattırılacağını belirten Güngör reklam nedeniyle, ilacın ödeme kapsamından çıkmasına ve halkın cebinden ödenmesine yol açacaığını savundu. Güngör, tüm bu gelişmelerin eczacılarının yanı sıra halkında mağdur edileceğine dikkat çekti.

Reklamı yapıldıktan sonra birkaç yıl sonra ciddi ölüm riskleri taşıdıkları için toplatılan yüzlerce ilacın var olduğunu hatırlatan Başkan Güngör, "İlaç eczacı danışmanlığı olmadan yerinde ve dozunda kullanılmadığın da zehir etkisi yapar. İlaçlar reklamlaa ve ecazane dışında satılamaz. Biz ecazacıları doğrudan ilgilendiren 6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında yasa tasarısı da şu sıralar Meclis'İn gündeminde. Bu tasarıyla eczenelerimizi serbest piyasa düzenin birer dişlisi haline getirilmek isteniyor. Böyle bir oldu bittiyi asla kabul etmeyceğimiz." dedi.

CİHAN