kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye onu çok şaşırtacak

HABER MERKEZİ
Türkiye'ye 37 yıl aradan sonra gelen İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth nüfusu katlanmış bir ülke ile karşılaşacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye onu çok şaşırtacak
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tam 37 yıl önce 1971 yılı ekim ayında Türkiye'ye geldiğinde bugünkünden çok farklı bir Türkiye manzarasıyla karşılaşmıştı. 12 Mart 1971 Muhtırası'ndan 7 ay sonraya rastlayan ziyarette Kraliçe, geçtiği yollarda, ziyaret ettiği yerlerde 1970'li yılların Türkiye'sini de gözlemleme olanağı bulmuştu.


*TARİHTEN EN GÜZEL KRALİÇE ELİZABETH RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

O dönem Türkiye'sinde kişibaşına düşen gelir sadece 481 dolardı. Oysa Kraliçe Elizabeth bugün üçüncü gelişinde 2007 yılı sonu itibariyle nüfusu iki kat artıp 70 milyonu bulan, 650 milyar dolarlık ekonomisi olan bir Türkiye ile karşılaşacak. Kraliçe'nin son ziyaretinde Türkiye'de televizyon yayınları daha emekleme dönemindeydi. 1968 yılında başlayan ve siyah beyaz olarak sürdürülen deneme yayınlarında o yıl TRT ilk defa naklen maç yayını gerçekleştirmişti. DPT kayıtlarına göre tam 1272 evde televizyon bulunuyordu. Oysa bugün Türkiye'de sayısız ulusal ve yerel televizyon kanalı günde 24 saat renkli yayın yapıyor. Son yapılan araştırmaya göre ülkede 1000 kişiye düşen televizyon sayısı 600. Yani Türkiye'de tam 42 milyon televizyon var.

ANADOL'DAN BUGÜNE
37 yıl önce Kraliçe Elizabeth'in yollarda gördüğü otomobillerden bugün eser bile kalmadı. 1971 yılında Türkiye Anadol gerçeğini yaşıyordu. Türkiye'de ilk üretilen otomobillerden biriydi Anadol. Zaten yılda sadece 3 bin 660 otomobil üretiliyordu. Oysa bugün Kraliçe'yi dünyanın belli başlı tüm otomobil markalarının bulunduğu bir trafik bekliyor olacak. 1971 yılında İstanbul henüz boğaz köprülerine de kavuşmamıştı. Toplam 10 bin kilometre karayolu uzunluğu olan ülkede "otoban"ın ne olduğu bile bilinmiyordu. 2008 yılı itibariyle ise Türkiye'de bin 775 kilometresi otoban olmak üzere toplam karayolu uzunluğu 61 bin kilometreyi geçiyor. Üstelik Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri'nin yanı sıra üçüncü köprü yolda, Marmaray tüp geçişi inşaat halinde. Kraliçe'nin önceki ziyaretinde Türkiye'de iletişim olanakları da son derece sınırlıydı. Henüz dijital santrallerin olmadığı, analog santrallerin kullanıldığı 1971 yılında toplam telefon abonesi sayısı 681 bindi. Özellikle 90'lı yıllarda iletişim patlaması yaşanan Türkiye'de bugün 18 milyon sabit telefon abonesi var. Cep telefonu abonesi sayısı ise tam 62 milyon. Yine Kraliçe 37 yıl önce geldiğinde sokaktaki adam Galatasaraylı Metin Oktay'ın yeşil sahalara erken veda edip etmediğini tartışıyordu. Kraliçe yine bir Galatasaray şampiyonluğu sonrasında Türkiye'ye geliyor. Bu kez Galatasaraylı bir başka gol kralı, Hakan Şükür'ün futbola vedası gündemde.

KRALİÇE ELİZABETH KİMDİR?

Elizabeth Alexandra Mary (21 Nisan 1926) Birleşik Krallık kraliçesi ve İngiliz Uluslar Topluluğu başkanı.6 Şubat 1952'de babası Kral VI. George'un yerine tahta geçmiş, 2 Haziran 1953'te taç giymiştir.Kral VI. George'un ilk çocuğudur. 1936'da tahtın varisi oldu.II. Dünya Savaşı sonlarında Anavatan Ordusu Yardımcı Hizmetleri'nde motorlu araç kullanımı ve bakımı konusunda eğitim gördü.20 Kasım 1947'de eski Yunanistan ve Danimarka prensi, Kraliyet Deniz Kuvvetleri teğmenlerinden Philip Mountbatten ile evlendi ve 4 çocuğu oldu:

Prens Charles, Galler Prensi (14 Kasım 1948)
Prenses Anne (15 Ağustos 1950)
Prens Andrew, York Dükü (19 Şubat 1960)
Prens Edward, Wessex Kontu (10 Mart 1964)

Elizabeth'in bütün çocukları, hanedanın adı olan Windsor soyadını taşımaktadır. 1960'ta, kendi soyundan gelen, ancak prens ya da prenses unvanını taşımayanlar için Windsor soyadının önüne Mountbatten adını eklemeye karar verdi.Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Amerika ve Basra Körfezini ziyeret eden ilk Birleşik Krallık hükümdarı oldu.
Haberin fotoğrafları