kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UMUR TALU
Dipsiz Kuyu

Süper benzin yoksa süper güç de yok!

1. ABD, ülke topraklarında da yoğun bulunan ve bir dönem kafi gelen ucuz ve bol petrol sayesinde "süper güç" oldu ve bunu sağlamlaştırdı.
2. ABD, ucuz ve bol petrol yüzünden aşırı petrol tüketen bir dev oldu.
3. ABD, ucuz ve bol petrolü garanti edebilmek için en azından Ortadoğu'yu kontrol etmek istedi.
4. ABD, ucuz ve bol petrol sayesinde dünyanın çeşitli yerlerini kontrol edebilecek uçak gemilerini, savaş uçaklarını, füzeleri, tankları, helikopterleri, askerleri oradan oraya sevk etti.
5. ABD, ucuz ve bol petrol için en azından Ortadoğu'yu kontrol amacıyla çok sayıda silah ve askeri sevk ettikçe ve ülke içinde aşırı petrol tüketiminden vazgeçmedikçe (tabii başka nedenler de var) petrol de daha pahalandı. 11 Eylül saldırıları öncesindeki 20 doların 6 katına.
6. ABD, ülke içindeki tüketimden vazgeçemediği için giderek daha fazla petrol ithal etti, bu ithalatı giderek daha büyük ticaret açığıyla sağladı, o açığı giderek daha fazla ve dış borçla (el parasıyla) finanse etti; ortalama ABD'li de bu hayatını giderek daha fazla borçlanarak, daha fazla krediyle idame ettirmeye çalıştı.
7. Şimdi petrolün varilinin 110 dolardan 200'e doğru göz kırpmasıyla, ABD bol ama pahalı tüketen, bunun çoğunu ticaret açığıyla, bütçe açığıyla, vatandaşının açığıyla, üstelik değersizleşmiş dolarla sağlamaya çalışan;
Yetmedi, bu pahalı petrolü aşırı tüketerek, petrol bölgelerini kontrol amacıyla aşırı silah ve asker ve para harcayarak "kısır döngü"yü kırmaya değil, döndürmeye çabalayan bir dev!
8.
ABD; tüketim, borç, petrol, silah bağımlılıklarıyla, sürekli, bitmeyen savaş, işgal ve tehditlerin de bağımlısı olmuş bir "süper"... Süpermüptela!