kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖSS'de tek sınav tarihe karışacak

ÖSS yerine getirilecek yeni sınav tek aşamalı olacak, ancak TOEFL gibi yılda birkaç kez yapılabilecek. Katsayı ise sorun olmayacak..
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS yerine getirilecek yeni sistemle ilgili ayrıntıları açıkladı. Tek aşamalı ancak adayların TOEFL gibi yılda birkaç kez girebilecekleri bir sınav yapılacak. Alan ve katsayı sorunu olmayacak. Öğrenciler sınavlarda aldığı puana göre istediği bölüme girecek. İlk kez açık uçlu sorular yöneltilecek. Özcan'ın verdiği bilgiye göre YÖK'ün üzerinde çalıştığı yeni sistemin ayrıntıları şöyle:

İŞTE YENİ SİSTEM

*
12-13 konuda sınav yapılacak. Üniversitelere her bölüm için adayların hangi ders veya konulardan başarılı olması gerektiği sorulacak. Hangi üniversitenin hangi test veya puanlarla öğrenci alacağı ÖSYM kitapçığında yayınlanacak.

* Öğrenciler girmek istediği üniversite için gerekli testlere bakarak 12 testin 5'ini yanıtlayacak. 3'ünden aldığı puanla da istediği üniversiteye müracaat edecek. Örneğin makine mühendisliğine genel kabiliyet, matematik ve biyolojiden 80 puanın üzerinde alanlar kabul edilecek. Bu puanı tutturanlar başvuracak.

* Yeni sınav ÖSS gibi tek aşama yapılacak. Ancak ÖSS gibi toplu halde değil, TOEFL sınavında olduğu gibi yıl içinde birden fazla alınabilecek.

* Akademik yıl başlamadan önce öğrenci bir ay genel yetenek, bir ay matematik, bir ay coğrafya sınavını alabilecek. İstenen puanı elde edemeyen öğrenci yıl içinde birden fazla yapılan bu sınavlara tekrar girebilecek. Aday üniversiteye aldığı en yüksek puanla başvurabilecek.

* Yeni sistemle üniversitelere girişte farklı katsayı uygulaması ve alan da tamamen ortadan kalkacak. Adaylar aldığı puana göre yerleştirilecek. Kimseye sen bu meslek okulundasın ancak şu meslek yüksek okuluna gidebilirsin dinemeyecek. Puanı tutan makine mühendisi de sosyolog da olabilecek.

* Sınav sistemi yeni olacağı için kontrolün iyi yapılabilmesi amacıyla Ankara'da veya Erzurum gibi belli merkezlerde yapılacak.

* Yeni sınavı üniversiteler veya önceden olduğu gibi ÖSYM yapacak.