kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mayıs 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üniversiteler yeni ÖSS sisteminden rahatsız

Yeni Haber
Üniversiteye giriş sisteminde düşünülen İngiliz modeline rektörler "sorun yaratır" diye tepki gösterdi. Üniversitelerden ve eğitim kurumlarından görüş alınmadan açıklanan sistemin, sorun yaratacağını belirten rektörler, "sistemin değiştirilmesi ülkemizde sorun yaratır" mesajı verdi.

YÖK Başkan Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın açıkladığı üniversiteye giriş sistemi üniversitelerden tepki aldı. Özcan'ın İngiliz Modeli olarak açıkladığı sistem ile tek sınav dönemi bitecek ve öğrenciler yılda birkaç kez ve istediği zaman sınava girebilecekler. Öğrenciler bir ay matematik, diğer ay coğrafya sınavına girebilecek ve notu düşük olan sınavı yenileyebilecek. Seçtikleri branşlarda imtihan olacak olan adaylar için puan sınırını üniversiteler belirleyecek. Sistemin asıl yapılma sebebi olarak gösterilen durumda katsayının kalkacak olması.

ODTÜ REKTÖRÜ AKBULUT: "SİSTEMİN DEĞİŞTİRİLMESİ ÜLKEDE ÖNEMLİ SORUNLARA YOL AÇAR"

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'de uygulanan üniversiteye giriş sisteminin yaklaşık 65 yıldır uygulandığını, oturmuş ve güvenilir bir sistem olduğunu söyledi. Sistemin kimseyi şaibe altında bırakmadığını ve tüm toplumun güvenini kazanmış bir üniversite giriş sistemi olduğunu belirten Akbulut, "Bu sistemin herhangi bir şekilde değiştirilmesi, ülkemizde önemli sorunlara neden olur. Çünkü bir buçuk milyon aileyi doğrudan ilgilendiriyor. Kararların üniversite ve fakültelere bırakılması hem üniversite yöneticilerini şaibe altında bırakır hem de toplumda da güvensizlik yaratır" dedi. Yapılacak değişikliğin hiçbir sorunu çözmeyeceğini savunan Akbulut, asıl sorunun bir buçuk milyon öğrenciden sadece yüzde 10'unun fakülteye girebilmesi olduğuna dikkat çekti. Üniversitelerde kalitenin sağlanması gerektiğini ve öğretim görevlisi sayısının artırılması durumunda olduklarını kaydeden Akbulut, "Taraflarla hiçbir diyalog kurulmadan bu sistemin gündeme getirilmesi şu anda iyi olmadı. Üniversitelerle görüşülüp daha sonra her hangi bir noktaya gelince paylaşılmalıydı. İlgili kurumlarla konsensüs sağlanmadan paylaşılması toplumda huzursuzluk yaratır" diye konuştu.

AİBÜ REKTÖRÜ KILIÇ: "YENİ SİSTEM SORUN YARATIR, PLANLANMALI"

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, ANKA'ya yaptığı açıklamada, üniversitesi giriş sistemi için getirilmesi planlanan yeni sistemin sorun yaratabileceğine işaret etti. Sistemin denenmesi gerektiğini kaydeden Kılıç, üniversitelere giriş sistemi üzerinde çok fazla oynanması taraftarı olmadığını ifade etti. şu anki sistemin değiştirilmesi yerine geliştirilmesinden yana olduğunu kaydeden Kılıç, "Ülkemiz gençleri için yeni alternatifler olmasın gerekiyor. Fakat sistemin değiştirilmesinin sıkıntılar yaratacağını düşünüyorum" dedi. Üniversitelerden ve öğrencilerden yeni sınav sistemlerinin gelişmesinde görüş alınması gerektiğini vurgulayan Kılıç, planlamanın buna göre yapılıp, ihtiyaçların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yapılacak planlı bir çalışmanın sonucuna göre sistemin oluşturulması ya da geliştirilmesi durumunda olunduğunu kaydeden Kılıç, bu anlamda, işsizlik oranı ve üniversitelerin imkanları doğrultusunda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

HUKUKÇULARDAN İNGİLİZ MODELİNE DESTEK

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya da getirilmesi düşünülen sistem ile ilgili yaptığı açıklamada, İngiliz Modeli'ni olumlu bulduklarını söyledi. Kılıçkaya, mevcut sistemin veli ve öğrenciler üzerinde ağır baskı yarattığını ve öğrencinin geleceğini birkaç saate bağladığını kaydeden Kılıçkaya, getirilmek istenen sitemin bu olumsuzlukları gideceğini ifade etti. Kılıçkaya, sisteme 2009 yılında geçilmesinin ise sorun yaratacağını belirterek, buna karşın en kısa sürede uygulamaya konulmasını istediklerini anlattı.

(ANKA)