kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Festivalde erkekler matinesi

Yeni Haber
"11. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali", 8-15 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da gerçekleşecek. Sinemada kadın emeğini görünür kılmak amacını taşıyan ve "Kendin Ol, Düşünü Yarat" sloganıyla yola çıkan festival, bu sene İran'dan İsveç'e, Brezilya'dan İsrail'e kadar 27 ülkeden 18 kadın yönetmeni Başkente taşıyacak. "11. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali" Devlet Opera ve Balesi'nde yapılacak tören ile başlayacak.

FESTİVAL BİLETLERİ 5 YTL

"11. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali", başta Kızılırmak Sineması, üniversite kampüsleri ve Altındağ Belediyesi olmak üzere 7 ayrı mekanda izleyicisiyle buluşacak. Festival biletleri ise 1 Mayıs Perşembe günü satışa çıkacak. Sinemaseverler, biletlerini Kızılırmak sinemasında açılacak gişelerden satın alabilecekler. Bu sene sinemaseverler daha çok film izlesin diye festival biletleri 5 YTL'den satılacak.

FESTİVALİN ÖDÜLLERİ

Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali tarafından her yıl verilen "Uçan Süpürge Onur Ödülü" ve "Bilge Olgaç Başarı Ödülü" açılış gecesinde sahiplerini bulacak. "Uçan Süpürge Onur Ödülü"nün bu seneki sahibi "52 yıldır Türkiye sinemasına emek verdiği, Yeşilçam geleneğinden geldiği halde yeni Türk sinemasına başarıyla uyum sağlaması nedeniyle" Nilüfer Aydan olarak belirlendi. "Bilge Olgaç Başarı Ödülü" ise "Rol aldığı filmlerdeki güçlü ve etkileyici performansı, küçük rollerde bile özenle ve derinlikle yarattığı unutulmaz kişiliklerle karakter oyunculuğunun önemini ve değerini bir kez daha kanıtladığı için ve sinemaya verdiği emek" nedeniyle Meral Çetinkaya'ya verilecek. Ayrıca sanatçıların rol aldığı filmler festivalin "Sinemamız" bölümünde gösterilecek.

"BARIŞ NE ZAMAN?" ŞİMDİ!

"Barış Gelini" projesi için 8 Mart'ta sanatçı arkadaşı Silvia Moro ile Milano'dan yola çıkan İtalyalı sanatçı Pippa Bacca'nın Türkiye'de yarım kalan yürüyüşünü Uçan Süpürge sürdürecek. Festival, barış temalı bölümünü Pippa Bacca'ya adayacak. Festival, savaşın acıtan gerçekliğiyle barış umudu arasında sıkışmış öykülerin kadın gözüyle anlatıldığı "Barış Ne Zaman?" başlıklı bölümünde yer alan 3 kurmaca, 2 belgesel ve 2 kısa olmak üzere 7 filmle, Bacca'nın yarım kalan yürüyüşüne sinemayla destek verecek.

HER BİRİ AYRI RENK: FIPRESCI KİME GİDECEK?

11. Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nin "Her Biri Ayrı Renk" bölümünde yer alan, yakın tarihli 12 film, "Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Ödülü" için yarışacak. Ödül alan film 15 Mayıs"ta festivalin kapanış töreninin yapılacağı Kızılırmak Sineması'nda açıklanacak ve törenin ardından ücretsiz gösterilecek.

"SİNEMANIN CADISI" UÇAN SÜPÜRGE'DE

11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Chantal Akerman'ı Ankaralı sinemaseverlerle buluşturacak. Yapıbozumcu stili, kötümser mizahı ve kimliği, cinselliği ve politikayı çırılçıplak bırakan gözlemleriyle sinema tarihinde kendine ayrıksı bir yer edinen Akerman'ın "Jeanne Dielman", "Yarın Taşınıyoruz" ve "Tutsak Kadın" adlı üç filmi Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacak.

KADIN, EDEBİYAT VE SİNEMA

Festivalin, kadın yönetmenlerin edebiyat uyarlamalarının yer aldığı "Kendine Ait Bir Oda" bölümünde, Jane Campion'un ilk başyapıtı olan "Masamdaki Melek" gösterilecek. Bölümün diğer filmleri ise Guardian Gillian Amstrong'un "Muhteşem Kariyerim" ve Pascale Ferran'ın "Lady Chatterley"i olacak. Bu bölümde ayrıca kadın, edebiyat ve sinema üçgeninde gerçekleşecek bir söyleşi de düzenlenecek.

"BANA ÖZEL" FİLMLER

Festivalin, "Bana Özel" bölümünde son dönemde kadın yönetmenlerce çekilmiş üç özel film gösterilecek. Filmlerden ilki, iki sene önce öldürülen Amerikalı oyuncu ve yönetmen Adrienne Shelly'nin anısına gösterilecek olan "Pastacı" olacak. Tamara Jenkins'in yönettiği "Savage Ailesi" ve Nina Menkes'in "Hayalet Aşk"ı bölümün diğer filmleri arasında yer alıyor.

KADINLARDAN "ERKEKLER MATİNESİ"

Festival bu sene bir de "Erkekler Matinesi" düzenleyecek. Kadın yönetmenlerin gözünden erkekliğin sorgulandığı filmlerle oluşturulan bu bölümde 3 kurmaca ve 2 belgesel olmak üzere 5 film gösterilecek. Festival kapsamında ayrıca Çağdaş gösteri sanatlarının genç temsilcilerinden Bedirhan Dehmen ve Şafak Uysal'ın ilk ortak koreografisi olan "Güneşli Pazartesi" adlı dans gösterisi Ankara'da ilk kez sahnelenecek. "Güneşli Pazartesi", Türkiye toplumunda erkekliğin nasıl kurulduğunu fiziksel tiyatronun görsel dilini kullanarak anlatıyor.

BELGESEL VE KISALAR

"11. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali", çeşitli festivallerde büyük ilgi görmüş, ödüller almış belgeselleri de bir araya getirecek. Türkiyeli kadın belgeselcilerin filmlerinin de gösterileceği festivalde, övgü ve ödüllerle dönmüş 9 yeni belgesel film yer alıyor. Festivalin ilgiyle izlenen bölümlerinden biri olan "Kısa Olmazsa Olmaz" bölümünde ise 19 kısa film beyaz perdede olacak.

FESTİVALİN DİĞER RENKLERİ

"Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali" kapsamında düzenlenen "Kısa Film Öyküsü Yarışması"nda ön değerlendirmeyi geçen 10 eser sahibi festivale davet edilecek ve Işıl Özgentürk yönetiminde "Senaryo Nasıl Yazılır?" başlıklı 3 günlük bir atölye çalışmasına katılmaya hak kazanacak. Yine festival kapsamında, İlerici Kadınlar Derneği, (İKD) "Bir Zamanlar İKD/Kadınların Bitmeyen Mücadelesinde Karanfilli Bir Uğrak" sloganıyla, 10 Mayıs'ta Kızılırmak Sineması'nda buluşarak bir söyleşi gerçekleştirecekler.

Sinemada yapımcı kimlikleriyle var olmayı başarmış kadınların katılacağı "Yapımcı Kadınlar" başlıklı söyleşi ise 14 Mayıs saat 16.30'da Kızılırmak Sineması'nda gerçekleşecek. Annie G. Pertan, Leyla Özalp ve Şehbal Şenyurt'un konuşmacı olacağı panelde, kadın olmanın sektörde yarattığı zorluklar üzerinde de durulacak. "Yapımcı Kadınlar" başlıklı söyleşinin ardından da Türk sinemasının en deneyimli yönetmen yardımcısı, yapım yönetmeni ve yapımcılarından Leyla Özalp yeni kitabı "Bir Film Yapmak"ı imzalayacak.

ANKA