kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

9 yıldır sonuçlanamayan boşanma davası

Yeni Haber
Sakarya'da, sevgilisini karısı gibi gösterip ''mahkemeyi yanıltarak'' eşini boşadığı iddia edilen kişi ve sevgilisi 3 yıl 3 ay cezasına çarptırıldı ancak gerçek boşanma davası hala sonuçlanmadı.

1989 yılında evlenen ve bir çocuk sahibi olan N.M. ve C.M. çifti, şiddetli geçimsizlik nedeniyle 1996 yılında ayrı yaşamaya başladı. N.M, eşi C.M.'den boşanmak için 5 Kasım 1999'da 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu. Dava sonunda N.M, 20 Nisan 2000'de eşi C.M'den gıyabında boşandı ve oğlunun velayetini aldı.

Oğlu S.M. (15) ile birlikte yaşayan C.M. (43) ise, 19 Mart 2001 yılında eşi N.M'den boşanmak için 1. Asliye Mahkemesine dava açtı. İlk celsede hakim dosyayı incelediğinde, aile nüfus kayıt örneğinde C.M.'nin eşinden boşanmış göründüğünü gördü.

DAVA TEBLİGATINI EŞİ YERİNE SEVGİLİSİNE GÖNDERTTİ

Boşanma davası için gittiği mahkemede hakimin, ''siz eşinizden boşanmış görünüyorsunuz, bir avukata başvurun'', sözleri karşısında şaşıran C.M, avukatıyla birlikte kendisinden habersiz nasıl boşandığını araştırmaya başladı.

Yapılan incelemede, N.M.'nin boşanma davası açtığında, tebligat için birlikte yaşadığı N.K'nin evini adres gösterdiği tespit edildi. N.K'nin, kendisini C.M.'nin kız kardeşi olarak tanıtıp tebligatı aldığı anlaşıldı.Mahkeme, tebligatın ulaştığını varsayarak C.M'yi gıyabında boşadı. Çocuğun velayetini de baba N.M'ye verdi. Dava sonuçlandıktan sonra, C.M'nin sevgilisi N.K, 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin özel kalemine giderek, kendini C.M. olarak tanıtıp eşinden boşandığını belirterek mahkeme kararını aldı.

Buna karşılık aynı yıl içinde C.M, Sakarya 1. Asliye Mahkemesine ''iadei mahkeme'' davası açtı ve önceki karar iptal edilerek yeniden boşanma davası açılmasını talep etti, ayrıca eşi N.M. ve birlikte yaşadığı N.K. hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bunun üzerine 2. ağır Ceza Mahkemesinde N.M. ve N.K. hakkında ''mahkemeyi yanıltmak suretiyle karar çıkarmak'' suçundan dava açıldı. Sanıklar hakkında 3 yıl 3'er ay ceza verildi. 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK kapsamında tekrar değerlendirilen davada Yargıtay, N.M. ve N.K. hakkında aynı cezanın verilmesini kararlaştırdı. 3 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan N.M. ve N.K. 2006'da kararın bozulması için temyize başvurdu.

Öte yandan, C.M'nin 2001 yılında boşanmanın iptali için 1. Asliye Hukuk Mahkemesine açtığı dava da 2004 yılında kurulan Aile Mahkemesinde görülmeye başlandı. Aile Mahkemesi,de görülmesine devam edilen boşanma davasında karar için, temyize gönderilen dosya hakkında Yargıtaydan gelecek sonuç bekleniyor.

AA