kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gökçek'ten Mumcu'ya: Erkan Bey ben hallederim

MUHARREM SARIKAYA
MUHARREM SARIKAYA
Ankara Belediye Başkanı Gökçek, Mumcu'dan destek istedi. Mumcu'nun "Mahkeme kararına rağmen Hazine yardımı vermiyorlar" sözü üzerine ise "Ben hallederim" dedi..
23Nisan'da gerilim yüksekti. Buna karşın Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Meclis resepsiyonuna katılmış olmasından dolayı hükümet rahattı. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, çevresini saran gazetecilerden kurtarması için Başbakan Tayyip Erdoğan'dan yardım isterken şöyle diyordu: "Cumhurbaşkanı'nın kim olacağını bir tek bana söyledi. Ben de ağzımı bantladım..." Erdoğan, bunun üzerine "Eşim dahil kimseyle paylaşmadım" açıklamasını yapıyor, "Sayın Abdullah Gül ile de mi paylaşmadınız?" sorusuna ise önce "Evet o da bilmiyor" yanıtını veriyordu. Bir adım attıktan sonra Gül'e dönüp yüzüne dikkatlice baktıktan sonra, o kritik cümle geliyordu: "Bakarsın sen olursun..." Gül, gülmekle yetinirken salonun diğer ucundaki Arınç şöyle diyordu: "Adayı bugün öğrendim. İçim rahat, güzel şeyler olacak..." Resepsiyondan sonra saat 22.00'de bu kez Erdoğan Başbakanlık Konutu'nda Gül ile buluşuyordu. Görüşme uzun sürmedi; bir saatte sonlandı. Erdoğan, bakanlarıyla başlattığı "istişare" turuna devam etti. Konuta ilk gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen oldu, onu Nimet Çubukçu takip etti. İki görüşme de uzun sürmedi. Konuta 23.30'da son giren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun idi.

'ADAYINIZI BİZ GÖSTERELİM'
Bu sırada Meclis'teki resepsiyon bitmiş, Haber Türk Ankara Temsilcisi Taki Doğan yayına başlamıştı. Asker kökenli olan Taki Doğan, Genelkurmay Başkanı'na söylenen ismin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül olduğunu iddia ediyordu. Ali Coşkun, çalışma bölümünde oturan Erdoğan'ın yanına gittiğinde, "Haber Türk'ün yayınını izlediniz mi? Vecdi Bey'i aday yapacağınız söyleniyor" dedi. Erdoğan herhangi bir imada dahi bulunmadı; Coşkun'a, "Durumu yorumlar mısın?" demekle yetindi. Coşkun, sakin bir ses tonuyla konuşmaya başladı: "Durumu yorumlayacak bir şey yok. Şimdi biz bu habere ne diyeceğiz? Doğrulayacak mıyız, yalanlayacak mıyız?" Erdoğan televizyon ekranına doğru baktı; kararlı bir ses tonuyla ekledi: "Ben kararımı henüz vermedim..." Coşkun ise "Siz konuşmadığınız, bir isim üzerinde durmadığınız için bir yorum yapamıyorum" deyip sözlerini sürdürdü: "Piyasada Abdullah Gül adı dolaşıyor. Size yakın bir isim. 'Muhakkak Abdullah Gül olacak' diyorsanız, tek isimle uzlaşma olmaz. Gelin birkaç isim çıkaralım. Bizler, grup başkanlarımız bu isimler üzerinde uzlaşma yolu arasınlar. Sayımız yeterli, sonuçta 'Gül olacak' diyorsanız, onu yine seçtiririz. Ama 'Tek isim olacak o da Abdullah Gül olacak' diyorsanız, Gül yukarıda sizin memurunuz gibi bir görüntüye düşer, bu da Çankaya'ya gölge düşürür." Bu sözler Erdoğan'ın yüzünün asılmasına neden oldu; Coşkun'un sözünü "Yani..." diyerek kesti. Coşkun devam etti: "Yani siz çekimser kalın, bir isim belirlemeyin. Sizin istediğiniz ismi biz önerelim. Ama tek aday belirlemeyin. Bunun en iyisi de aslında Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesidir." Erdoğan, bir isim söylemedi. Coşkun ise yıllardır kendisine "ağabey" diyen Erdoğan'ın isim gizlemesine içerledi. Tam dışarıya çıkıyordu ki, Vecdi Gönül adı televizyonda tekrar edilince dayanamayıp bir daha sordu: "Vecdi Bey için bir açıklama yapacak mısınız?" Erdoğan, yanıt vermek yerine soru yöneltti: "Vecdi Bey'i nasıl bilirsin?" Coşkun düşüncelerini sıraladı: "Devlet umuru görmüş biri. Eşinin başı da açık. Çankaya'da tepki de toplamaz. Askerle de sorunu olmaz..." Erdoğan, Coşkun'a iyi geceler dilemekle yetindi.

DYP'NİN BALIK KEYFİ
Bu saatlerde DYP Başkanlık Divanı üyelerinin çoğunluğu da Ankara'nın ünlü Trilye Balık Restoranı'nda durum değerlendiriyordu. Masada bu satırların yazarının da arasında bulunduğu bazı gazeteciler ve milletvekili Ümmet Kandoğan da vardı. Telefondaki ses, "Karşında oturan Ümmet Kandoğan cuma günü oylamaya katılacak" diyordu. Kandoğan'a iddianın doğru olup olmadığını sorduğumda, "Söyleyen kim?" demekle yetindi. İsmi vermeyince, "Tavrımın ne olacağını Elazığ'da size söylemiştim" dedi. Sözünü ettiği, bir ay önce Ağar ile gittiği Elazığ'da dile getirdiği "Ben oylamaya girilmesinden yanayım" cümlesiydi. DYP yönetimi ise Kandoğan'a güveniyor, "Rica edersek girmez; asıl fire CHP ve Anavatan'da olacak" tahmininde bulunuyordu. Masada ağırlıkla konuşulan, oylamaya katılma veya katılmama karşılığı önerilen para miktarlarıydı. Herkes ispatı olmayan bir iddiayı dile getiriyor, biraz sonra kendisi de inanıyordu.
Haberin fotoğrafları