kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sınırda 4 kat fazla ücret ödeyebilirsiniz

Yeni Haber
Cep telefonlarının sınıra yakın yerlerde otomatik şebeke seçimi ile komşu ülke operatörlerini kullanmasının, uluslararası ücretlendirmeye neden olduğu ve abonelerin 4 kat fazla ücret ödeyebileceği bildirildi.

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Çetindağ, yaz tatili öncesi sınır bölgelerine yakın yerlere gidecek cep telefonu abonelerinin şebeke seçimi konusunda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Cep telefonlarında genel olarak şebeke seçiminin 'otomatik' şekilde ayarlandığını anımsatan Çetindağ, ''Kullanıcı, komşu ülkelere yakın yerlere gittiği zaman cep telefonu otomatik olarak diğer ülkenin şebekesine geçiyor. Kullanıcı farkında olmadan yaptığı görüşmelerde, komşu ülke operatörünü kullanmış oluyor'' dedi.

Diğer ülke operatörleri üzerinden yapılan görüşmelerin şirketler arası 'roaming' anlaşmasına göre ücretlendirildiğini anımsatan Çetindağ, her ülke değişik olan ücretlendirmelerde, abonenin normal ücretinin 2-3 hatta 4 katına kadar fiyatlandırmayla karşılaşabildiğini söyledi.

''ŞEBEKE SEÇİMİNİ ELLE YAPIN''

Yaşanan şebeke seçim sorununun sadece Türkiye'nin değil, tüm ülke abonelerinin sorunu olduğunun altını çizen Çetindağ, sınır bölgelerine giden kişilerin ise yapacakları birkaç küçük işlemle uluslararası dolaşımdan kurtulabileceğini bildirdi.

Cep telefonunun diğer ülke operatörüne geçmesi durumunda, bazı operatörlerden mesaj geldiğini anımsatan Çetindağ, ''Eğer mesaj gelmiyorsa, abone, telefon ekranındaki GSM operatörü logosundan farklı ülke operatörünü kullandığını anlayabilir'' dedi.

Yüksek faturalarla karşılaşmamak için bu tür yerlerde şebeke seçiminin elle yapılması gerektiğini belirten Çetindağ, şöyle konuştu:
''Abone faturasında bir sürprizle karşılaşmaması için risk bulunan yerlerde şebeke seçimini elle yapmalı. Bunun için ise cep telefonunun ayarlar kısmında bulunan şebeke seçiminin otomatikten çıkartılıp, elle yapılmalı. Abone manuel olarak mevcut şebekeleri arattırarak, kendi şebekesini seçmesi durumunda konuşmalarını normal olarak yapacaktır.''

(AA)