kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MUHARREM SARIKAYA

MHP'nin şartı...

Gece, Adapazarı'nda yeni bir "Madımak" ın eşeğinden dönen, sabah da güne "1 Mayıs restleşmesiyle" başlayan Ankara, sorunlara çözüm bulabilir mi? Hele bulunacak çözüm, hükümetin bizzat kendisiyle ilgiliyse...
Ayrıca kriz çözme maharetinde sıkıntısı olan AK Parti'nin önüne sürekli olarak, "kriz içinde kriz" süreci konuluyorsa.
Üzerine de Meclis'te bugün başlaması planlanan TCK 301'i ekleyin.. Bize göre böyle bir ortamda çözüm üretmek zor...
Belki de bundandır, kapatma davasının üzerinden 1.5 ay geçmiş olmasına rağmen, AK Parti'de üretilmiş bir yol haritası dün akşam saatlerine kadar yoktu.

Savunma pazartesi
AK Parti belki de bundandır Anayasa Mahkemesi'ne pazartesi günü vermeyi planladığı savunmasının son rötuşları ile uğraşıyordu.
Bir de MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan Resepsiyonu'ndaki sözleri çerçevesinde Meclis'te nasıl bir çözüm üreteceği araştırılıyordu.
Bahçeli'nin 23 Nisan'daki açılımı yeni değil.
MHP lideri, 2000 yılında Fazilet Partisi'nin kapatılmasının önlenmesi için DSP ile birlikte ürettikleri, "Ecevit formülü" olarak isimlendirilen yöntemden söz ediyor.
Formül, "kesinleşmiş mahkeme kararı olmadan partilerin kapatılamayacağı" hükmünü getiriyor.
Öneriye sıcak bakan AK Parti, MHP ile resmi olmayan görüşmede bulunmuş.
AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Ergün de dünkü sohbetimizde bunu doğrulayıp ekledi:
"MHP midi boyutta anayasa değişikliğine sıcak bakmıyor. MHP, 'Sadece anayasanın parti kapatma ile ilgili 69'uncu maddesi üzerinde uzlaşırız' diyor. Diğer maddeleri tartışmalı buluyor."
Peki AKP tek maddelik düzenlemeye yanaşır mı? Ergün, Anayasa'nın 69'uncu maddesinin 6'ncı fıkrasının bir partinin kapatılmasına neden olacak aykırı eylemlerin Anayasa Mahkemesi tarafından belirleneceği hükmünü taşıdığını anımsattı. Bu fıkranın, "... kesinleşmiş mahkeme kararları olması halinde Anayasa Mahkemesi'nce kapanmasına karar verilir" şeklinde düzenlenebileceğini belirtti.

"Önce dokunulmazlık"
Böyle durumda milletvekillerinin nasıl yargılanacağı konusunda da Ergün, şu yanıtı verdi:
"Parti kapatma iddianamesinde 35 milletvekilinin beyanları bulunuyor ki, bütün içinde bunların önemi yok. Milletvekili dokunulmazlığını bu vesileyle kaldıralım demek olmaz..."
Oysa MHP, Yargıtay Başsavcısı'nın kapatma davası açmasına neden olan milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasından yana...
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural dünkü sohbetimizde lideri Bahçeli'nin parti kapatma ile ilgili temel tezlerinde değişiklik olmadığını söyleyip devam etti:
"Hedefimiz belli; partiler kapatılmasın, kişilere ceza verilsin..."
MHP'liler bir hatırlatmada daha bulundu:
"Yasalarımızda laiklik karşıtlığına ceza yok. Laikliğe aykırı eylemi olan milletvekili nasıl yargılanıp ceza alacak? TCK 163'ü geri mi getireceğiz?"
Belirttiğimiz gibi Meclis her geçen gün çözüm arayışları çok daha zorlaşan bir süreci yaşıyor.
Belki de bundandır Başbakan Erdoğan da anayasa değişikliği için "Bu adımı atmak doğru mu değil mi, karar vermiş değiliz" diyor...