kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Mucize bebek taburcu oldu

Yeni Haber
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 80 gündür yaşam mücadelesi veren mucize bebek Sadi Rıza, bugün taburcu edildi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ, bebeğin sağlıklı bir şekilde ailesine teslim edildiğini ve bundan sonrada sağlık takibinin hastane tarafından yapılacağını belirtti.
Beyin ölümü gerçekleşen annesinin karnında bir süre yaşatılan ve daha sonra ameliyatla alındıktan sonra yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Sadi Rıza bebek taburcu edildi. Babası Erdinç Ceyhan tarafından ambulansla hastaneden alınan Sadi Rıza bebek belediye tarafından kendilerine hediye edilen eve götürüldü.

Sadi Rıza bebeğin taburcu olmasının ardından 80 gündür bebeği yaşatmak için çaba gösteren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi doktorları bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ, mucize bebeğin sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini belirtti. Bebeğin 75 gündür özel bir bakım gördüğünü hatırlatan Yanardağ, "Sadi Rıza bebek doğduğunda 750 gramdı, taburcu edilirken ise yaklaşık 2300 gram olmuştu. Boyu doğduğunda 35 santimetre idi, şimdi ise 45 santimetre ulaştı. Bebeğin sonraki bakımı da hastanemiz denetiminde olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi özel bir hemşire ile evde bakımına destek olacak. " şeklinde konuştu.

Hastanenin 18 yaşına kadar bebeğin ücretsiz bakımını üstlendiğini kaydeden Yanardağ, bakımı üstlendiklerine dair sertifikayı basın mensuplarına gösterdi. Sadi Rıza'nın Cerrahpaşa'nın bebeği sayıldığını kaydeden Yanardağ, " Doğumdan sonra ufak tefek problemler oldu ancak bunlar ciddi sağlık problemleri değildi. Bebek prematüre olduğu için bir 6 ay daha risk var. Böyle bir vaka dünyada 13., Türkiye'de ise ilk. Bizim bir başarımız da şimdiye hiçbir basın mensubuna görüntü ve fotoğraf çektirmemek oldu. " dedi. Yanardağ, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun bebeğin durumu hakkında telefonla bilgi aldığını da dile getirdi.

Sadi Rıza bebeğin doğumu ve daha sonraki sağlık durumuyla ilgili takibi gerçekleştiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Barbaros Ilıkkan'da 750 gram doğan bir bebeğin yaşayabileceği olumsuz komplikasyonları Sadi Rıza bebeğin yaşamadığını ifade etti.

Bebek taburcu edildikten sonra ilk 5 ayda küçük sağlık sorunları yaşayabileceğini kaydeden Ilıkkan, " Prematüre olduğu için enfeksiyondan kaynaklanan birtakım sorunlar olabilir. Biz aileye de bundan sonraki bakımla ilgili bilgi verdik. Halası yaklaşık 10 gün boyunca eğitim aldı. Ayrıca hastanemizde ilk ay haftada bir, daha sonra da iki haftada bir kontrolden geçireceğiz. Bebeğin sağlık takibi daha sonra her ay düzenli olarak yapılacak" diye konuştu.

Dekan Yanardağ, bir soru üzerine bebeğin yaşatılması için büyük gayret gösteren hastane personeline ödül verilmeyeceğini ancak en büyük ödülün manevi olarak çocuğun yaşatılması olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN