kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Koca Yusuf Romeo'ya karşı

Pehlivan, Farsça bir kelime. Anlamı; yürekli, cesur, yiğit. 16'ncı yüzyılda sporcular için kullanılan bu sıfat, daha sonra güreşciler için kullanılmaya başlandı. Pehlivanlar, bugünlerde otomotiv dünyasında moda oldu. Çünkü Türkiye'de otomotiv fabrikalarında sıkça kullanılmaya başlanan robotlara, ünlü pehlivanların isimleri veriliyor. Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada tanınan Koca Yusuf, Kurtdereli Mehmet gibi pehlivanların isimleri şimdi fabrikalarda yaşıyor. Bu robotlar, büyük otomobil parçalarını birleştirip, işçilerin çalışma yükünü hafifletiyor, zor işleri başarıyor.
Otomotivde robotlara isim koyma fikri sadece Türklere ait değil. Geçen hafta Ferrari'nin İtalya'daki fabrikasında da benzer bir durumla karşılaştım. Maranello'daki üretim tesislerinde iki hassas parçayı birleştiren robotlara İtalyanlar da isim takmışlar. Robotlardan birinin adı Romeo diğerininki ise Juliet. Sanırım otomobilin kalbi, motorun üretiminde kullanılmasından dolayı robotlara Romeo ve Juliet adını vermişler.
Bizler Türkün gücünü dünyaya kanıtlayan pehlivanların isimlerini, İtalyanlar ise Shakespeare'in unutulmaz romantik oyununun kahramanları Romeo ve Juliet'in isimlerini robotlarına veriyor. Yaşam biçimleri, alışkanlıkları bırakın, robot isimleri bile iki kültürün farklılığını ortaya koyuyor.