kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Araplar ABD'ye güvenmiyorlar

AA
Yeni Haber
Arap ülkelerinde yapılan kamuoyu araştırmasında, her 10 Araptan 8'inin ABD hakkında olumsuz görüşe sahip olduğu ortaya çıktı.

Maryland Üniversitesi ile Zogby International tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında ayrıca, Arapların çoğunun, İran'ı bir tehdit olarak görmediği belirlendi.

Araştırma, Suudi Arabistan, Mısır, Fas, Ürdün, Lübnan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 4000 kişi üzerinde yapıldı.

Kamuoyu araştırmasına katılanlardan yüzde 83'ü ABD hakkında olumsuz görüş bildirirken, yüzde 70'i ABD'ye hiç güveni olmadığını ifade etti.

Arapların sadece yüzde 6'sı, ABD'nin geçen sene Irak'taki asker sayısını 30 bin artırmasının, çatışmanın azalmasını sağladığına inandığını belirtirken, her 3 Araptan biri Irak'ta şiddetin azaldığı yönündeki haberlere güvenmediğini söyledi.

Her 10 Araptan 8'i, Iraklıların durumunun 2003'teki Amerikan işgali öncesinden daha kötü olduğunu belirtirken, Arapların sadece yüzde 2'si ülkede şimdiki durumun daha iyi olduğu görüşünde.

Araştırmaya göre, ABD'nin iddialarının tersine, Arapların çoğu İran'ı tehdit olarak görmediklerini söylerken, yüzde 67'si Tahran'ın nükleer programa sahip olma hakkı bulunduğunu düşünüyor.

Filistin topraklarında Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmayla ilgili olarak da Arapların El Fetih'ten ziyade Hamas'a sempati duyduğu ortaya çıktı. Aaraştırmaya göre, Arapların yüzde 18'i Hamas'a, yüzde 8'i ABD'nin desteklediği El Fetih'e sempati duyuyor. Yüzde 37'i ise her iki grubu da destekliyor.

Lübnan'la ilgili olarak Arapların sadece yüzde 9'unun Washington'ın desteklediği iktidardaki koalisyona sıcak baktığı, yüzde 30'unun ise Hizbullah'ın önderliğindeki muhalefete destek verdiği ortaya çıktı.