kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Flora envanteri ilk kez Türkçe yazılacak

Yeni Haber
Flora zenginliğiyle göz kamaştıran, topraklarında Avrupa kıtasının 3 katı fazla bitki türünü barındıran Türkiye'nin flora envanteri ilk kez Türkçe yazılacak.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Yıldırımlı yaptığı açıklamada, Botanikçi bilim adamı Tuna Ekim başkanlığında oluşturulan bir ekibin çalışmalara başladığını söyledi.

Çalışmayı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına yetiştireceklerini anlatan Yıldırımlı, konuyla ilgili ilk toplantıların Bolu ve Kayseri'de yapıldığını ifade etti.

Türkiye'de bulunan bitki türü sayısının 9 bin 500'e yaklaştığını belirten Yıldırımlı, bu türlerin 9 bin 300'ünü yabancıların bulduğun dikkati çekti. Yıldırımlı, bitki türlerinin ilk buluntularının bu yüzden hep o ülkelerde olduğunu vurgulayarak, ''Bu nedenle, şimdiye kadar hiç Türkçe flora kitabı hazırlanamadı. Tamamı yabancı dilde. Hala yabancı bilim adamlarının yazdığı kitapları kullanıyoruz'' dedi.''Biz tamamen özgün, dilimizde yazılmış bir envanter hazırlayacağız'' diyen Yıldırımlı, şöyle devam etti:

''İngilizce eserlerden çeviri yapmayacağız. Envanteri kendimiz oluşturacağız yani. Ancak, zorlu bir çalışma bekliyor bizi. Çünkü özgün bir flora çalışması yapmak çok zor. Bunun için revizyonlar da yapmak gerekiyor. Yani buradaki bitki gruplarının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Durumu sistematik açıdan şüpheli türler var. Bunların ilk örnekleri hep Avrupa ülkelerinde, ilk onlar çalışmış. Ayrıca, kitapta, bitkilerin yerel isimlerinin ve yerel kullanımlarının da yer aldığı bölümler de koymak lazım diye düşünüyorum.''

Envanterin hazırlanmasının önündeki en büyük engelin maddi sıkıntılar olduğunu ifade eden Yıldırımlı, maddi gelir olmadan bu tip işlerin çok zor yürütüldüğünü, özellikle araştırma sürecinde paraya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Çalışma kapsamında, ülkede bulunan tüm bitki evlerinin de gezileceğini anlatan Yıldırımlı, ''100. kuruluş yıl dönümünde ülkemize güzel ve kalıcı bir eser armağan etmek istiyoruz'' dedi.

AA