kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emek kesimi ayakta

Yeni Haber
Emek Platformu'nu oluşturan 17 meslek ve emek kuruluşunun, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına karşı "uyarı eylemleri"nin ilk ayağı olarak, hazırlanan ortak bildiri bugün tüm illerde düzenlenen kitlesel basın toplantılarıyla okunarak, düzenlemeye karşı tepki dile getirildi.

Platform Başkanlar Kurulu Türk-İş Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Bildiriyi Platform adına Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu okudu. Emek Platformunu oluşturan kuruluşların başkanlarının gelişinde, salonda bulunan üyeler alkışlar eşliğinde "Genel grev genel direniş", "Sağlık hakkı satılamaz", "Direnen işçi asla yenilmez", "İş ekmek yoksa, barış da yok", "Yılgınlık yok direniş var" sloganları attılar.

KUMLU'DAN "YALAN SÖYLÜYORLAR" TEPKİSİ

Platform Sözcüsü ve Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dört bir yanında uyarı eyleminin ilk ayağını bugün yaptıklarını belirterek, yarın ise ikinci ayağı olan 2 saatlik iş bırakma eylemini gerçekleştireceklerini söyledi.

Taleplerin dikkate alınmaması halinde sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısının genel kurulda görüşüldüğü gün Ankara'da toplanacaklarını bildiren Kumlu, şöyle konuştu:

"Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Memurlar işçiler ayakta. Bizleri yalancılıkla suçlayanlar, memurlar, işçiler niye ayakta diye sormalı. Haklı taleplerimizi tasarıda görmek istiyoruz. Bu eylem ailelerimizle, çocuklarımızla 20 milyon kişiyi aşıyor. Biz haklıyız, halk da haklılığımızı biliyor. Buradayız bugün Türkiye'nin bugününü yarınını geleceğini ilgilendiren tasarıyı mutlaka değiştirilmelidir."

ORTAK BİLDİRİ

Kumlu, daha sonra Emek Platformu adına kaleme alınan ortak bildiriyi okudu.

Ortak bildiride, hükümetin "Mevcut haklar korunuyor" iddiasının gerçek dışı olduğu belirtilerek, düzenlemenin çalışanlar, emekliler ve hak sahibi aile bireyleri açısından "ağır hak kayıplarına yol açacağı" belirtildi. Kazanılmış hakları geri alan düzenlemenin sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu, ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkileyeceği bildirildi.

Düzenleme kapsamında oluşturulmak istenen sistemle, mevcut sistemdeki hakların korunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı, tasarının çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamadığı, aksine var olan farklılıkları daha da derinleştirdiğine dikkat çekilen ortak bildiride, şöyle denildi:

"Tasarıyla yapılan düzenlemeyle;

- Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e; prim gün sayısı 7 binden 9 bin'e yükseltilmektedir.

- Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları bazı sektörlerde ellerinden alınmaktadır.

- Malüllük ve ölüm aylığı haketmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla; 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltilmektedir.

- Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2'ye indirilmektedir.

- Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncellenmesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100'ü yerine, yüzde 30'u dikkate alınacaktır.

- İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmaktadır. 7- Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık almakla karşı karşıya kalabilecektir.

- Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'den, yüzde 50'ye düşürülmektedir.

- Emekli aylıklarının yükseltilmesinde yalnızca enflasyon oranındaki artış dikkate alınacağından, emekli, dul ve yetimlere refahtan pay verilmemektedir.

- Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak düzenlenmektedir.

- Asgari ücretin üç katı tutarında verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına indirilmektedir.

- Yetim kız çocukları için ödenmekte olan evlenme yardımı (çeyiz parası) yetim aylığının 24 katı tutarından, 12 katına düşürülmektedir.

- Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin yararlanacakları sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemleri, ilaç ve tıbbi malzemelerin miktar ve sürelerinin belirlenme yetkisi kurum yönetimine bırakılarak belirsizlik yaratılmaktadır.

- Diş protezlerine yaş sınırı getirilerek 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişiler protez bedelinin yüzde 50'sini cepten ödeyecektir.

- Çalışanlar ile emekli dul ve yetimler, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecektir.

- Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere, üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülmektedir.

- Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; protez, ortez ve ilaç bedelleri için yüzde 10 ve yüzde 20 oranında değişen oranlarda katılım payı ödenecektir.

- Çalışması sona eren sigortalılardan, önceki yıl içinde 90 gün prim ödeyenlerin kendileri, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri ile birlikte bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırılmaktadır.

- Genel Sağlık Sigortası primlerini devletin ödeyeceği kişiler için asgari ücretin üçte biri olarak belirlenen yoksulluk sınırı, nasıl elde edildiğine bakılmaksızın hanenin tüm gelirlerini dikkate alacağından, toplumun büyük bir bölümü sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulacaktır.

Sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamiyle güvencesiz bırakan ve amaçlanan norm ve standart birliğini çalışanların aleyhine daha da bozan bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir."

UYARI EYLEMİNİN 2. AYAĞI YARIN

Emek Platformu'nun sosyal güvenlik düzenlemesine karşı başlattığı "uyarı eylemi"nin ikinci ayağı olarak, platformu oluşturan kuruluşlara üye işçi, memur ve diğer yurttaşlar, yarın işyerlerinde 2 saatlik iş bırakma şeklinde eylem gerçekleştirilecek.

EMEK PLATFORMU 20 MİLYONU AŞKIN NÜFUSU TEMSİL EDİYOR

17 sendika, sivil toplum ve meslek kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu ve aileleriyle birlikte 20 milyonu aşkın nüfusu temsil eden Emek Platformu'nda şu kuruluşlar yer alıyor:

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, TÜRMOB.

(ANKA)