kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

En riskli dönem 2010 ile 2014

Yeni Haber
Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, dün meydana gelen Çınarcık merkezli 4.8 şiddetindeki depremin normal olarak değerlendirdi.

Işıkara, bunun öncü bir deprem olmadığını belirtirken, olası Marmara depremi açısında 2010 ile 2014 yılları arasının en riskli dönem olduğuna dikkat çekti. Işıkara, olası depremin Adalar'ın güneyinde meydana geleceğini ve 6.3 ile 6.5 şiddeti arasında gerçekleşeceğini dile getirdi.

Ahmet Mete Işıkara, Özel Aydın Üniversitesi'nde öğrencilerle biraraya geldi. Dünkü depremi değerlendiren Ahmet Mete Işıkara, olası Marmara depremi hakkında da bilgi verdi.

Marmara'da olan 4.8 büyüklüğündeki depremi bir tek Türkiye'de haber olduğunu belirten Işıkara, "Halbu ki bu büyüklükteki depremleri olağan karşılamamız gerekir" dedi. "Neden olağan karşılamıyoruz?" diyen Işıkara, çünkü kimsenin yaşadığı mekana güvenmediğini söyledi.

Ahmet Mete Işıkara şunları söyledi; "Türkiye bir deprem ülkesidir. Türkiye'de her an deprem olabilir. Şimdi de olabilir. Türkiye'de 5 ile 5.9 arası büyüklükte bir deprem 2 ayda bir olabiliyor. 6 ile 6.9 arasındaki depremler yılda bir kere olabiliyor. 7 ile 7.9 arasındaki bir deprem ise 7-9 yılda bir oluyor. 6'nın üzerinde 1 Mayıs 2003'ten bu yana bir deprem meydana gelmedi. Bu beni rahatsız ediyor. Gecikmiş bir deprem sözkonusu."

Marmara'da potansiyel bir deprem tehlikesinin devam ettiğini belirten Işıkara, "O depreme hergün bir gün daha yaklaşıyoruz. Dolayısıyla er veya geç olacak.

2010'a kadar olmaz ise, ilk defa bugün açıklıyorum 2010 ile 2014 yılları Marmara depremi açısından en riksli yıllar" ifadelerini kullandı. Yalnız Marmara Bölgesi'nin değil tüm Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini kabullenmek gerektiğini belirten Işıkara, "Deprem olacak mı?" sorusunun artık sorulmaması gerektiğini vurguladı. Bu gerçeğin kabullenilmesi gerektiğini anlatan ışıkara, "Yarın deprem olacakmış gibi hazır olmalı" dedi.

Depremden korunmanın 4 yolu bulunduğunu söyleyen ışıkara şunalrı anlattı: "Bir kere en önemli ve vazgeçilmezi deprem güvenli binalardır. İkincisi evin içindeki eşyaların size zarar vermesini engelleyeceksiniz. Üçüncü olarak deprem sırasında doğru davranma alışkanlığını kazanmalısınız. Son olarak konutlarınıza deprem sigortası yaptıracaksınız."

(CİHAN)