kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yaz saati belirsizliği

Yeni Haber
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, saatlerin ileri ve geri alınması uygulamasını bu ay son kez yapmak istediklerini, ancak bu konudaki kararın henüz verilmediğini söyledi.

Almanya Büyükelçiliği'nde Alman işadamları ile öğle yemeğine katılan Güler, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, yaz saatine bu ay sonunda geçilmesi için ilgili kararname taslağını Bakanlar Kurulu'na sunduklarını söyledi. Niyetlerinin saatlerin son kez alınması olduğunu belirten Güler, bu konudaki kararın ise henüz verilmediğini belirtti.

Saatlerin ileri ve geri alınması uygulamasına son verilmesine, yurtdışı ile uyumsuzluk yaşanacağı gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı tarafından karşı çıkılıyor.

Güler, Alman işadamları ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verirken de, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji konusunu ele aldıklarını belirterek, "Almanya'nın yenilenebilir enerjide büyük tecrübesi, bizim de geniş yatırım imkanlarımız var" dedi. İletim yatırımları, özelleştirme ve Ar-Ge konularının da görüşüldüğünü ifade eden Güler, toplantıya Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Okay Çakıroğlu ve daha önceki nükleer ihalesine katılan Siemens'in katılmasına işaret edilerek, nükleer enerji konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, toplantıda nükleer enerji santrali ihalesinin ele alınmadığını ifade etti.


ALMAN BANKALARINDAN ENERJİ PROJELERİNE DESTEK


Almanya Büyükelçisi Eckart Cuntz da, "Son yıllarda özellikle ekonominin dinamik büyümesi sonucunda, gelecekte Türkiye'de sürekli artan enerji ihtiyacı nedeniyle, milli enerji ihtiyacını kalıcı şekilde güvence altına alacak çok sayıda yeni tedbir gerektiren ciddi bir darboğazın ortaya çıkması beklentisi sözkonusudur" dedi.

Enerji verimliliğinin artırılması çalışmalarının önemine işaret eden Cuntz, şunları söyledi:

"Üretim ve dağıtım alanındaki önemli miktardaki kayıpları azaltmak için, mevcut termik santrallerin verimlilik kabiliyetini ve etki derecelerini rehabilitasyon tedbirleriyle artırmak mümkün olabilir. Alman şirketleri, özellikle bu alanda çok başarılıdırlar. Alman şirketlerinin dünya çapında lider oldukları teknolojileri ve kapsamlı know-how'ları, Alman-Türk enerji projelerinde uygulayarak devreye sokma arzusundalar. Alman bankalarının katılımıyla birlikte, bir finansmanın sağlanması da geleneğin bir parçasıdır. Alman bankaları, gelecekte projelere destek vermeye hazırdır."

ANKA