kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
VATANDAŞ SOKAĞA ÇIKTI... Deprem özellikle merkez üssü Çınarcık'ta ve Yalova'da paniğe yol açtı. Sarsıntıyla halk, çoluk çocuk sokağa dökülürken bazı vatandaşlar da pencerelerden atlayarak hafif şekilde yaralandı.

Marmara'da 4.8'lik deprem korku yarattı

Burhan KAZMALI - Erdoğan YAPIK- Çağdaş ÇETİNDEMİR
Merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Can ve mal kaybına neden olmayan deprem uzmanlara göre 'büyük depremin' habercisi değil..
Marmara'da dün akşam merkez üssü Yalova'nın Çınarcık ilçesi olan 4.8 büyüklüğünde orta şiddette bir deprem meydana geldi. Can ve mal kaybına neden olmayan deprem paniğe yol açtı. Sarsıntı, Yalova başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Bursa'da hissedildi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, depremin dün saat 20.53'te Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batıya doğru uzantısı olan Kuzey Kolu üzerinde meydana geldiği belirtildi. Depremin merkez üssünün ise Çınarcık'ın 9 kilometre güneybatısında olduğu kaydedildi.

CAN VE MAL KAYBI YOK
Depremle Çınarcık ve Yalova'da vatandaşlar sokaklara dökülürken, Yalova'da korkuya kapılarak pencereden atlayan bazı vatandaşlar hafif şekilde yaralandı. Bazıları da korkuya kapılıp fenalık geçirdi. Deprem sonrasında birçok yerleşim merkezinde telefonlar kısa süreyle kilitlendi. Yalova Afet Kriz Merkezi telefonla ulaşılan 47 köyde can ve mal kaybı olmadığı belirlendi. Yalova Valisi Yusuf Erbay, ekiplerin bölgeyi taradığını ve depremin can ve mal kaybına neden olmadığını belirterek halkı sakin olmaya çağırdı. Yalova ve Çınarcık'da halk uzun süre evlerine giremedi. Bu arada önceki gün başlayan ve yarın sona erecek olan 1. Ulusal Afet Eğitimi'ne katılan uzmanların Çınarcık'ta depreme yakalandı. İstanbul'un Anadolu Yakası'nda da kuvvetli hissedilen deprem vatandaşlarda büyük deprem olacağı yolunda tedirginlik yarattı. Ancak uzmanlar depremin 'öncü deprem' olmadığını ve doğal bir deprem olduğu görüşünde birleşti.

UZMANLAR: DOĞAL
* Kandilli Rasathanesi ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat,
depremin orta şiddette olduğunu belirterek, "Deprem doğu Marmara'da kuvvetli hissedildi. Doğal bir deprem olarak nitelendirmek lazım. Bu tür depremler çok sık olmasa da Marmara'da iki üç yıllık periyotlarda olabiliyor. Depreme karşı her an hazır olmak gerekir" dedi.
* Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Marmara depreminden sonra 2007'ye kadar deprem olmayacak demiştik, olmadı. 2007 ile 2015 arasında ise korkutacak depremler olacağını söylemiştik. Bu depremle birlikte bu süreç başladı" diye konuştu.
* Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise, "Korkulacak bir durum yok. Bu öncü bir deprem değil. Benim beklediğim bir depremdi. Beklediğimiz Adalardaki depremle bir ilişkisi yok.
* Deprem uzmanı Oğuz Gündoğdu da, "Bunun Büyük Marmara depreminin olduğu fayla alakası yok. Oralarda önceden artçı depremler vardı. Şimdiki biraz büyük oldu. Büyük bir depremin habercisi gibi olarak algılamak yanlış olur." dedi.
Haberin fotoğrafları