kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Tarıma Unakıtan modeli

Tarım politikası olmayan Türkiye, tarım ve hayvancılıkta sınıfta kalmaya devam ediyor. Türkiye tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. Maliye Bakanlığı artık Türkiye'nin tarım politikasını belirliyor! Tarımda, "Kemal Unakıtan" dönemi başladı.
Çiftçi kayıt sistemi ve Doğrudan Gelir Desteği nedeniyle Hazine'den sorumlu bakanlığın eli tarımın cebinde!
Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikler yüzünden Sanayi ve Ticaret Bakanlığı gırtlağına kadar tarıma dalmış durumda.
Şimdi kuyruğa Maliye takıldı. Acaba niye?
Bir aydır Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, tarım ve hayvancılık politikası üzerinde çalışıyor. Kafam karışıyor! Sakın, "Tarım sektörü kayıtdışı. O yüzden Maliye'nin tarıma el atmasından daha doğal ne olabilir?" demeyin. Olay çok farklı.
AK Parti iktidara geldiği günden bu yana 100 milyon YTL olan hayvancılık desteğini sürekli artırdı. Ancak "Hayvancılık destek" bütçesi açık verince Maliye'ye takıldı.
2007'de hayvancılık desteği 750 milyon YTL olarak planlanmıştı. Gelin görün ki, evdeki hesap çarşıya uymadı. Seçim, dengeleri altüst etti, destek yılın ortasında bitti. Destek açığı 1.3 milyar YTL'yi geçti. Bu durum yılın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın sinirini bozdu. Unakıtan, "Bu nasıl hesap?" diye işe el koydu. Duruma müdahale etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı sessizliğe gömüldü. Artık Türk tarımı ve hayvancılığı Bakan Unakıtan'ın emrinde!
Bakan Unakıtan destek açığını kapatmak için yöntem arıyor. Strateji belirliyor ve yeni destek programı hazırlanıyor. Anladığımız kadarıyla kökten değişim geliyor. Destek hayvan başına verilecek.
Haydi besiciler ileri!..