kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NASA Astronotu ODTÜ'de

Yeni Haber
Uzayda en uzun süre kalan ikinci kadın unvanına sahip NASA Astronotu Shannon W. Lucid, ''Uzaydan baktığınızda dünyanın çok kırılgan bir gezegen olduğunu ve ona insanların çok önem vermesi gerektiğini anlıyorsunuz'' dedi.

ODTÜ Öğrenci Kolu ile ODTÜ Kariyer Merkezi'nin birlikte düzenlediği Kampüs Gelişim Günleri kapsamında ODTÜ'ye konuk olan Lucid, üniversitenin Kültür ve Kongre Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lucid, nasıl astronot olduğunu anlatırken, üniversitenin Kimya bölümünden mezun olduğu yıllarda Amerika ile Rusya'nın uzay çalışmaları başlattığını belirterek, ''Bu çalışmalar için astronot aranıyordu. Seçimlere katılabilmek için matematik ve mühendislik dalında bilgili olma ve olağanüstü durumlarla başa çıkabilme koşulu aranıyordu. Ben de uzay programının içinde yer alabilir miyim diye ilgililerle yazışmalar yaptım'' dedi.

Yüzlerce kişinin astronot olmak için başvuru yaptığını, 200 kişinin görüşme için seçildiğini kaydeden Lucid, sonradan kabul edilerek bir takım eğitimlere tabi tutulduğunu, ayrıca uzayda yaşayabilmek için tıbbi olarak uygun olup olmadıklarının da uzun süre araştırıldığını anlattı.

''DÜNYA ÇOK KIRILGAN BİR GEZEGEN''

Uzaydan dünyayı ilk gördüğü andaki hislerini de dile getiren Lucid, ''Uzaya ilk çıktığımda kendimi çok ayrıcalıklı ve özel hissettim. Çünkü herkes bu şansa sahip değildi. Uzayın derinliklerine baktığınızda çok büyük bir boşluk ve yıldızları görüyorsunuz ve kendinizin ne kadar küçük olduğunuzu hissediyorsunuz. Dönüp uzaydan baktığınızda ise Dünya'nın çok kırılgan bir gezegen olduğunu ve ona insanların çok önem vermesi gerektiğini anlıyorsunuz'' diye konuştu.

Uzaydayken en net görülen gezegenin, Dünya olduğunu ifade eden Lucid, uzaya şubat ayında gittiğini, böylece uzaydan baharın tüm dünyaya yayılışını görme şansına sahip olduğunu dile getirdi.

Lucid, uzayla ilgilenen gençlere karşılarına çıkan her türlü fırsatı değerlendirmeleri ve eğer bunu istiyorlarsa bunun için uğraş vermelerini tavsiye etti.

SHANNON W. lUCID

Uçuş uzmanı olarak uzaya giden Amerikalı astronot Shannon W. Lucid, uzayda en uzun süre kalan 2. kadın unvanına sahip.

22 Mart 1996'dan, 26 Eylül 1996 tarihine kadar 179 günü Mir Uzay İstasyonu'nda olmak üzere toplam 188 gün uzayda kalan Lucid, 1985 Haziranı'nda Discovery Uzay Mekiği ile uzaya ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Lucid, 1989 ve 1991'de Atlantis Uzay Mekiği ile 1993'te Columbia Uzay Mekiği ile uzaya gitti. 2002-2003 yılları arasında NASA'da başmühendis olarak görev alan Lucid, 1996 yılında Kongre Uzay Onur Madalyası ile ödüllendirildi. Lucid, bu madalyayı alan 10. astronot, ayrıca ilk ve tek kadın astronot olma özelliğini taşıyor.

AA