kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üç santim kısa diye üç yıl sonra ordudan atıldı

Güngör KARAKUŞ / SABAH
Ahmet Özgür Toka tankçı uzman çavuş olarak üç yıl görev yaptı. Ancak 2006'da yapılan muayenede, üç santim kısa diye atıldı. Mahkemeden olumsuz yanıt alınca AİHM'ye gitti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Üç santim kısa diye üç yıl sonra ordudan atıldı
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzman çavuş olarak 3 yıl görev yapan Ahmet Özgür Toka (28), 2006'da boyunun standartlardan 3 santimetre kısa olduğu gerekçesiyle ordudan atıldı. 11 takdirname belgesi alan Toka, iç hukuk yolları tükenince önceki gün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu. 1.57 boyundaki Ahmet Özgür Toka'nın 2003'te yapılan sağlık muayenesinde, "tank sınıfı uzman erbaş" olabileceği belirtildi.

MUAYENEDEN GEÇTİ
Özgür Toka, Kuzey Kıbrıs 14. Zırhlı Tugayı'nda görevine başladı. İlk iki yılın sonunda sözleşme uzatımı için yapılan sağlık muayenesinde, Girne Askeri Hastanesi Sağlık Kurulu, Toka için ikinci kez "uzman erbaşlığa devam" kararı verdi. Ancak Toka, 2006'da yapılan yeni bir sağlık muayenesinden çıkan kararla şok oldu. Ankara Asker Hastanesi Sağlık Kurulu'nun emri gereğince, uzman görevinden uzaklaştırıldı. Gerekçe ise "boyunun standartlardan 3 santimetre kısa olması" idi... Ahmet Özgür Toka da çareyi mahkemeye gitmekte buldu.

'BOYUM MU ÇEKTİ!'
Milli Savunma Bakanlığı'na dava açtı. Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nde görülen davada avukatı, "Uzman erbaşlığa alınırken de, sonra yapılan iki muayenesinde de aynı boydaydı. Şayet boyu istenen uzunlukta değilse, başlangıçta bu göreve kabul edilmemesi gerekirdi" görüşüne yer verdi. Ancak mahkeme Toka'nın aleyhine karar verdi. Toka, karar düzeltme için aynı mahkemeye başvurduysa da yine olumsuz yanıt aldı. Çok sevdiği mesleğine dönebilmek için de önceki gün son çare AİHM'ye başvurdu. Halen Bartın'da bir tekstil fabrikasında işçi olarak çalışan Toka, AİHM'ye gitmek dışında başka çaresi kalmadığını söylüyor: "Boyumun 3 santim kısa olması görevimi yapmama engel değil. Boyum sonradan da kısalmadı. Madem kısayım neden baştan kabul ettiler? Ben görevimi çok severek yapıyordum. Bir yıldır tekrar dönmenin hayallerini kuruyordum. Tüm ümitlerim yıkıldı."