kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

CHP’den Erdoğan’a tepki

Yeni Haber
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın dün grup toplantısında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısı konusunda sendikalara yönelttiği "yalan söylüyorlar" suçlamasına tepki gösterdi.

"Sendikalara yalan söylüyorlar demek bir Başbakan'a yakışmaz" diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın altına imza attığı tasarının tek satırını okumadığı kanaatinde olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Başbakan'ın yapacağı ilk şey, gruptaki konuşma metinlerini hazırlayanları derhal görevden almaktır" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın "ben de işçi emeklisiyim, damdan düştüm" şeklindeki sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen ve beraberindeki sendikacıları kabul etti. Platform sözcüsü Özgen, Başbakan Erdoğan'ın dün grup toplantısında sosyal güvenlik konusunda sendikalara yönelik "yalan söylüyorlar" suçlamasına tepki göstererek "Başbakanın tavrı sinirlerinin bozuk olduğunu gösteriyor. Bu ülkeye yakışmayan bir başbakan, sendikalar olarak kınıyoruz" dedi. Kendilerinin saygın bir iş yaptığını kaydeden Özgen, aileleriyle birlikte 20 milyon kişiyi temsil ettiklerini ifade etti.

KILIÇDAROĞLU: BAŞBAKAN'A YAKIŞMIYOR

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise Başbakan Erdoğan'ın sendikalara yönelik sözlerine sert tepki gösterdi. Erdoğan'ın sözlerinin "bir başbakana yakışmadığı"nı ifade eden Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın prim ödeme gün sayısının 7 binden 9 bin güne çıkacağı, işçi memur maaşlarının eşitlendiği gibi sözlerinin doğru olmadığını kaydetti. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın, mevcut sistemde 1 gün prim borcu olan Bağ-Kur'lunun sağlık hizmetinden yararlanamadığı ancak bunu 30 güne çıkardıklarına yönelik sözlerine de tepki göstererek, Bağ-Kur'luların bir gün üzerinden değil 30 gün üzerinden prim ödediğine dikkat çekti. "Başbakan, bu yasayı gördü mü?" diye soran Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın "kazanılmış haklar aynen devam edecektir" yönündeki sözlerini hatırlatarak gazetecilere "sizin yıpranma hakkınız elinizden alınmadı mı?" diye sordu. Kılıçdaroğlu, "Kim yalan söylüyor? Kim bu tasarının tek satırını okumadı? Başbakan. Medyanın gözünün içine bakarak, 'Sizin hiçbir kazanılmış hakkınız elinizden alınmadı' demek nedir? Bunun en basit deyimiyle adı, Başbakanın da ifade ettiği gibi yalan söylemektir'' dedi.

"BAŞBAKAN İŞÇİ EMEKLİSİ DEĞİL MİLLETVEKİLİ EMEKLİSİ"

Erdoğan'ın "ben de işçi emeklisiyim, damdan düştüm" şeklindeki sözlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan, 3 Mart 2000'de SSK'ya başvurarak, kendisine emekli aylığı bağlanmasını istiyor, 1 Nisan 2000'de SSK'dan emekli aylığı almaya başlıyor. Daha sonra, Başbakan 15 Nisan 2003'de SSK'dan emekli aylığını durduruyor, kaydı Emekli Sandığına yapılıyor. Başbakan, milletvekili emeklisidir, Emekli Sandığından emekli aylığı almaktadır. Damdan düştüğünü söylemektedir ama herhalde farklı yere düştü Sayın Başbakan, işçinin düştüğü yere düşmedi. Şu anda 2 bin 538 YTL emekli aylığı alıyor. Damdan düştüğünü söyleyen Sayın Başbakan acaba hangi işçi emeklisi bu kadar emekli aylığı alıyor? Bu kadar emekli aylığı alan kişi, işçi emeklisinin derdinden anlayabilir mi? Sayın Başbakanın, altına imza attığı tasarının tek satırını okumadığı kanısındayım. Belki Sayın Başbakan yürürlük ve yürütme maddesi olan son iki maddeyi okumuş olacak ki kendisine verilen metinleri grupta tekrarlamak zorunda kaldı. Başbakan'ın yapacağı ilk şey, eğer Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına saygı duyuyorsa, o konuşma metinlerini hazırlayanları derhal görevden almaktır.''

"YÖK BAŞKANI BBDK'DA DANIŞMANLIK YAPTI MI?"

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin soruları üzerine Danıştay'ın türban konusunda verdiği kararı da değerlendirdi. Türkiye'de hukuk ve yargının çalıştığını kaydeden Kılıçdaroğlu, yargı kararlarının gereğini bütün üniversitelerin yerine getirmek zorunda olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan'la ilgili de "basın aracılığıyla soruyorum; YÖK Başkanı BDDK'da danışmanlık yaptı mı, yaptıysa kaç lira aylık aldı, hangi bankacılık bilgisiyle rapor sundu. YÖK Başkanı'nı kim danışman olarak alın dedi" sorusunu yöneltti.

(ANKA)