kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

Merkez bankaları bu kez el ele verdi, piyasalarda kurtulma umudu yeşerdi

ABD Merkez Bankası önderliğinde 6 merkez bankası mortgage krizini dirdirmek için ortak harekât kararı aldı. Bu haberle İMKB-100 % 4.29 değer kazanırken, dolar dün 1.22 liraya kadar geriledi..
Global kredi pazarında yaşanan nakit sıkışıklığını gidermek için 6 merkez bankası güçlerini birleştirdi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) diğer merkez bankaları ile ortak hareket etmesi 'kriz ciddiye alınıyor' şeklinde algılandı ve piyasalar kısmen yatıştı. Fed, nakit sıkışıklığını gidermek için 27 Mart'tan itibaren piyasaya 200 milyar dolarlık Hazine kâğıdı vereceğini açıkladı. Bu hamle "Faiz indirimi ile sorun çözülmeyeceğini anlayan Fed taktik değiştirdi" şeklinde yorumlandı. Ortak operasyona Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, İsviçre ve Kanada merkez bankaları katıldı. Buna göre her banka birbiri ile bilgi alışverişi yapacak ve benzer önlemlerle sorunun üzerine gidecek.

AVRUPA'DA RALLİ ABD'Yİ DE İTTİ
Peki 6 bankanın yangın söndürme operasyonu piyasalarda nasıl yankı buldu? Faiz indirimlerini zaten satın alan piyasalarda dünkü açıklamanın ardından Avrupa borsaları kazançlarını artırdı ve ortalama yüzde 2'ye yakın değer kazandı. ABD borsaları da moral veren açıklamalardan sonra açılışta ortalama yüzde 2 yükseldi. Dünya borsalarındaki iyimser hava ile dün İMKB-100 endeksi de değer kazandı. İlk seans sonunda yüzde 1.74 artan endeks gün sonunda Fed'in piyasaları rahatlatan açıklamasıyla yüzde 4.29 değer kazanarak, 43 bin 318 puandan kapandı.

DOLAR, EURO'YA KARŞI TOPARLADI
Euro-dolar paritesi dün 1.5495 sente kadar yükselirken, haberin ardından dolar Euro karşısında toparlandı. Euro-dolar paritesi 1.5314 sente kadar indi. Güne 1.24 YTL'den başlayan dolar 1.22 YTL'ye kadar geriledi. Dolar bankalararası piyasada 1.2310-1.2335 YTL'den kapandı. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi dün yüzde 17.68'e indi.
Haberin fotoğrafları