kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünyayı batıranlar hesap veriyor!

MAHMUT SANCAK
Sorumsuzca dağıttıkları kredilerin batmasıyla dünya ekonomisini krize sokan finans kurumlarından Citigroup, Countrywide ve Merrill Lynch'in her yıl milyonlarca dolar kazanan tepe yöneticileri, ABD Temsilciler Meclisi Denetleme Komitesi'nde ifade verdi, sonuç:Valla suçsuzuz, bir şey yapmadık! ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Dünyayı batıranlar hesap veriyor!
ABD'de yaşanan ekonomik krizin baş aktörleri olarak değerlendirilen Citigroup, Merrill Lynch ve Countrywide şirketlerinin eski ve mevcut yöneticileri, Temsilciler Meclisi Denetleme Komitesi'nde ifade verdi. Komite, patronlardan şirketlerinin içerisinde bulunduğu mortgage sektöründe kısa sürede yaklaşık 160 milyar dolarlık zarar oluşurken kendilerinin olup da milyonlarca dolar tazminat alarak emekli olabildiklerini açıklamalarını istedi. Ancak Komite'nin sorgulaması esnasında Eski Citigroup CEO'su Charles Prince, Eski Merrill Lynch CEO'su Stanley O'Neil ve Countywide CEO'su Angelo Mozilo'nun tüm suçlamaları geri çevirerek hem patlak veren krizle bir ilgileri olmadığını söylemeleri ve hem de aldıkları rekor tazminat miktarlarının 'adil' olduğunu ileri sürmeleri Komite üyeleri arasında büyük şaşkınlık yarattı.

"İNSANLARI EV SAHİBİ YAPTIM"
Komitenin Demokrat Partili Başkanı Henry Waxman, patronların kıyasıya sorgulandığı oturum açılışında yaptığı konuşmada ülkenin içerisinde bulunduğu iki farklı ekonomik dünyaya işaret ederek, "Birçok Amerikalı iş dünyasında yaptığı hataların sonuçlarını ekonomik olarak öder. Ancak görünen o ki üst düzey yöneticilerimiz bu kuralların dışında yaşıyor" dedi. ABD'nin en büyük mortgage şirketi Counrtywide'ın aynı zamanda kurucusu olan Mozilo sorgulama esnasında şirketini "Amerikan rüyasını" gerçekleştirmek için kurduğunu belirterek, "Şirketimi ortağım David Loeb ile birlikte New York'taki evimin mutfağında kurdum. Amacım insanları mutlu etmekti. Aldığım prim ve ücretlerin ise çabamın karşılığı olduğunu düşünüyorum." dedi.


CHARLES PRİNCE Citigroup eski CEO'su bankayı büyüttüğünü aldığı parayı da hak ettiğini belirterek, "Benim hiç suçum yok" yanıtını verdi.

RICHARD PARSON Citigroup Eski Yön Kur. Üyesi ve aynı zamanda Time Warner'ın da Yönetim Kurulu Başkanı Parson suçlamaları kabul etmedi.

STANLEY O'NEAL Eski Merrill Lynch CEO'su sıfırdan tepeye yükseldiğini sürekli tekrar etti ve "Riskli kâğıtlara yatırım yapan ben değildim" dedi.

JOHN FINNEGAN Eski Merrill Lynch Yön Kurulu üyesi Fınnegan tıpkı CEO O'Neal gibi bankanın krize neden olacak bir işlem yapmadığını savundu.

ANGELO MOZILO Krizde adı en sık duyulan CEO da Countrywide kurumununki oldu. Mozilo, "Ben insanları ev sahibi yaptım. Bunun neresi yanlış" dedi.