kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Güneydoğu'da çöl fırtınası

Yeni Haber
Güneydoğu'da iki gündür bölgeyi etkisi altına alan çöl fırtınası nedeniyle vatandaşlar dışarı çıkamıyor.

Adeta bir sis bulutu gibi Mardin'in üzerine çöken toz bulutları yüzünden araç ve evlerin çamları çamur tabakası ile kaplandı. Suriye ve Irak'taki sahra çöllerinde meydana gelen çöl fırtınaları nedeniyle kalkan toz bulutları özellikle Suriye'nin sınır bölgesinde bulunan Mardin ve Şanlıurfa, Diyarbakır'ı etkisi altına aldı. Vatandaşlar mecbur kalmadığı müddetçe dışarı çıkmıyor.

Sabah saatlerinde uykudan kalkan vatandaşlar iş yerlerine gitmekte zorlandı. İş yerlerinin önün ve araçların temizlemek zorunda kalan vatandaşlar son zamanlarda bölgede sık sık toz bulutları oluşmaya başladığını belirterek, yağmur yerine toz yağdığını söyledi.

Mardin İl Sağlık Müdürü Sait Avar, Mardin'i etkisi altına alan çöl fırtınasının insan sağlığı açısından tehlike arz ettiğini belirterek, vatandaşları dışarı çıkmamaları konusunda uyardı. Çöl fırtınası ile havaya karışan toz bulutlarının birçok hastalık ve mikrobik bakteri ihtiva ettiğini ifade eden Avar, "Dışarı çıkan vatandaşlarımızın mutlaka ağız ve burunlarını tozdan korumak için iyice kapatmaları ve ayrıca gözlerini tozdan korumak için de gözlük takmaları gerekir. Özellikle bronşit ve astımlı hastaların kesinlikle dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkan vatandaşlarımız ise mümkün olduğu kadar kendilerini tozdan korusunlar." dedi.

Ziraat Odası yetkilileri ise, çiftçilerin tedirginliklerini dile getirerek, fırtınanın ardından yörede yağış beklediklerini, toz bulutunun ancak yağmur yağışının ardından ortadan kalkacağını belirtti. Meteoroloji yetkilileri ise, çöl fırtınasının bir gün daha etkisini göstereceğini kaydetti.

CİHAN