kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rehn: Türk sınırlarına saygılı olun

Yeni Haber
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Irak hükümeti ve Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimi, Türkiye'nin sınırlarına riayet edilmesini sağlamaya ve buradaki toprakların Türkiye'ye saldırı için kullanılmayacağını garanti etmeye çağırdı.

Avrupa Parlamentosu (AP)'nun Kıbrıs Rum Kesimi kökenli Üyesi Kriakos Triantaflides, parlamento başkanlığına AB Komisyonu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 29 Ocak tarihli önergesinde "Geçen ay Türk ordusu Kürt hedeflerini devamlı olarak bombaladı. Bu tırmanış Türk ordusuna karşı bombalı saldırı misillemeleriyle karşılandı. Komisyon bu tip bir davranışın AB'ye Üye Devlet olmaya talip bulunan bir devlet için uygun olup olmadığını söyleyebilir mi?" diye sordu. Böyle bir "düşmanlık ikliminin oluşturulmasının" akılcı olup olmadığını da soran Rum vekil, Komisyonun bu konuda yapmayı düşündüğü çalışmaları öğrenmek istedi.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise önergeye 7 Mart'ta gönderdiği yanıtta şöyle dedi:

"AB Komisyonu, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) tarafından Türk topraklarında sürdürülegelen eylemleri şiddetle kınamaktadır. 2007 eylülünden bu yana söz konusu saldırılar aralarında siviller ve askeri personelin de bulunduğu birçok kurban verilmesine neden olmuştur. Bunlardan, yedi kişinin ölümüne (bunların altısı çocuktu), 70 kişinin yaralanmasına neden olan sonuncusu 3 Ocak 2008'de Diyarbakır'da meydana gelmiştir."

25 Şubat 2008'deki AB Başkanlığı açıklamasıyla aynı doğrultuda AB Komisyonu'nun da, Türkiye'nin halkını terörizmden koruma ihtiyacını tanıdığını kaydeden Olli Rehn "Komisyon Türkiye'den herhangi bir orantısız askeri harekat yapmaktan çekinmesini ve Irak'ın toprak bütünlüğüne, İnsan Hakları ve hukukun üstünlüğüne saygı duymasını talep etmiştir. Komisyon ayrıca Türkiye'nin askeri harekatları, Türk halkını terörizmden koruma ana amacını yerine getirmek için yapılması zorunlu olanla sınırlaması çağrısında bulunmuştur" dedi. Olli Rehn yanıtını şöyle bitirdi:

TÜRK SINIRLARINA SAYGI VE ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇAĞRISI

"Komisyon Avrupa Birliği'nin, Irak'ın bağımsızlığına, egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik taahhütlerini yinelemektedir. Ayrıca Türkiye ve Irak hükümetleri arasında bu soruna yönelik olarak diyalog ve işbirliğinin güçlendirilmesine en üst düzeye değer vermekte, Irak hükümeti ve Kürt Bölgesel Yönetimini Türk sınırlarına riayet edilmesini sağlamaya ve Irak topraklarının Türkiye'ye karşı şiddet eylemleri için kullanılmamasını garanti etmeye çağırmaktadır."

(ANKA)