kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Üç çocuk doğurun' çağrısı

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kadınlara "en az üç çocuk doğurun" şeklindeki çağrısı bu yıl ki Kadınlar Günü'ne damgası vuran olay oldu.

Erdoğan'ın bu söyleminin ardından "Kadınlar Günü" ile ilgili haber sayısı, 2007 yılına oranla yüzde 384 arttı.

Türkiye'de ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadının toplumdan beklentileri ve eşitliğe yönelik istekleriyle bu yıl da, çeşitli etkinlikler, konferanslar, söyleşiler ve gösteriler eşliğinde yaşandı.

Bu yılki kutlamalara ise iki konu damgasını vururken, bunlardan biri, TÜİK'in "2007 işgücü istatistikleri"ni açıklaması oldu. TÜİK'in raporuna göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 23.4'e geriledi ve bir yılda 237 bin kadın, iş dünyasından çıkarak evine çekildi. Diğer konu ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "en az üç çocuk doğurun" çağrısı oldu.

Medya Takip Merkezi (MTM), 24 Şubat - 9 Mart tarihleri arasında bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde "Dünya Kadınlar Günü" ile ilgili yayımlanan haberleri raporladı. Buna göre, 15 günlük süreçte, konuyla ilgili toplam bin 91 haber yapıldı. Özellikle, Başbakan Erdoğan'ın "doğurma" ile ilgili açıklaması, birçok köşe yazarının ve sivil toplum kuruluşunun tepkisine yol açarken, konunun medyada sıkça yer bulmasına da neden oldu. MTM'nin geçen senenin aynı döneminde yaptığı medya araştırmasına göre, medyada yer alan Kadınlar Günü'yle ilgili haberler, yüzde 384 oranında artış gösterdi.

Aynı araştırma verilerine göre, Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir etkinlikte Başbakan'ın kadınlara yönelik bu çağrısına, ulusal gazetelerin 30 köşe yazısında yorumlar yapıldı. Çeşitli tartışmalara neden olan konuya sadece köşe yazarları değil, yayınlar da büyük ilgi gösterdi. Konuyu en çok haber yapan gazete ise Cumhuriyet ve Vatan oldular.

(ANKA)