kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Son OKS'de soru kapsamı değişti

HABER MERKEZİ PERVİN KAPLAN
Bu yıl son kez yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Sınavında (OKS) sorular pilot uygulaması yapılan öğretim programları ile ortak konulardan çıkacak..
800 bini aşkın öğrencinin başta Anadolu, Anadolu meslek ve fen liseleri ve yerleştirmelerini sonuçlara göre kendileri yapan özel okullara girmek için yarıştığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) bu yıl 8 Haziran Pazar günü son kez yapılacak. Dün başlayan OKS başvuruları ile 6 Mart'ta başlayan özel okul başvuruları 28 Mart'ta son bulacak. Ancak bu yıl OKS'de geçen yıllara göre değişiklik yapıldı. Sınavda sorulacak sorular hem eski sistemde hem de 120 okulda pilot uygulaması yapılan yeni sistem okutulan konuları kapsayacak, iki müfredatta ortak olmayan konulardan soru çıkmayacak. Böylece pilot uygulama okullarında öğrenim gören öğrencilerin mağdur edilmesi önlenecek.

SORU ÇIKMAYACAK KONULAR
Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat iki müfredatı da inceleyerek, hangi konulardan sorular çıkmayacağını belirledi. Öğrencilerin bu konulara çalışmaması gerektiğini anlatan Polat'a göre işte OKS'da soru gelmeyecek alanlar şöyle:

* Matematik: Öklid bağlantıları, işlem, modüler aritmetik.

* Türkçe: Adıl, ad, ön ad, belirteç, tamlamalar, eylem, ek eylem.

* Sosyal Bilgiler, tarih ve coğrafya: Tarih biliminin konusu, yöntemleri ve özellikleri, tarihin yardımcı bilim dalları Mısır, İran, Doğu Akdeniz, Batı ve Uzakdoğu uygarlıkları, Magna Carta, yeniçağda tarih, yakınçağda Avrupa, 1815 Viyana Kongresi, I. Murat, I. Bayezid, I. Mehmet, II. Murat dönemleri, dünyanın hareketleri, Türkiye'nin coğrafi dönemleri.

BAŞVURULAR BAŞLADI
OKS başvuruları ile ilgili tüm işlemler http://www.meb.gov.tr veya http://oges.meb.gov.tr adreslerinden yapılıyor. Açık ilköğretim okulu öğrencileri "başvuru ve kayıt-kabul şartlarını" taşıdıkları okullar için okul müdürlüğüne dilekçeyle OKS başvurusunda bulunabiliyor. Adaylar tercihlerini 11 Temmuz'da açıklanacak sonuçların ardından internet üzerinden yapacaklar.