kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşçi ölümlerine eğitimli çözüm

Serdar CANIPEK SABAH
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve sendikalar tersanelerdeki işçi sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmesi için bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında işçilere yoğun bir eğitim programı uygulancak..
Tersanelerde işçi ölümlerinin sona ermesi, azaltılması için yapılan protokol ile ilgili dün Tuzla tersaneler bölgesinde bulunan Gemi İnşaa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Merkezi'nde tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Genel Müdürü Kasım Özer, GİSBİR Konseyi Başkanı Kenan Torlak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Güvenlik Eğitim Merkezi Başkanı İbrahim Çöllü ve Türkiye Liman Dok Gemi- İş Sendikası Genel Başkanı Necip Nalbantoğlu, protokolün içeriği hakkında bilgi verdi. Kasım Özer, Tuzla tersaneler bölgesinin son aylarda üzücü olaylarla gündeme geldiğine dikkat çekerek, bu konuda bir şeyler yapmak için bakanlık olarak harekete geçtiklerini ve bu kapsamda, 25 Şubat 2008 günü, GİSBİR ve sendika temsilcileri düzenledikleri protokol ile Tersanelerde iş sağlığı ve güvenliğinin geliştirilmes'' için program hazırladıklarını kaydetti. Tamir için, tahripten daha fazla gayret edilmesi gerektiğine de dikkati çeken Özer, "Amacımız, güvenlik kültürünü artırmak ve güvenlik zincirini oluşturmak. 2 yıl sürecek olan programın ilk aşamasında, öncelikle alt işverenler ile mühendis usta ve ustabaşları eğitilecek" dedi.

EĞİTİCİLERE DE 3.5 AYLIK EĞİTİM
Hazırlanan programa göre, mühendis, usta ve ustabaşları gibi işçileri eğitecek olan bin 445 kişi 3.5 ay sürecek yoğun bir eğitime tabi tutulacak. Program sonunda, "Katılım Belgesi" verilecek. Programın ikinci aşamasında ise Katılım Belgesi sahipleri, bağlı bulundukları birimde çalışan işçileri eğitecek. Tuzla'da 44 tersane ve 565 alt işveren olduğunu, alt işverenin de taşeron denilen bir alt işvereni olduğunu belirten Necip Nalbantoğlu ise, "Sektörümüzde, gerek kadrolu, gerek taşeron çalışanlarının eğitimsizliği, iş sağlığı ve güvenliği kanayan yaramızdı. En büyük hak yaşam hakkıdır, özen göstermeliyiz" dedi.
Haberin fotoğrafları