kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

60 yaşından sonra mutlaka zona aşısı yaptırın

Dr. Ece Hattat
Bir süre önce vücudumda bazı kırmızı döküntüler oluştu. Önce alerji sandım ama şimdi zonadan şüpheleniyorum. Gerçeği nasıl anlarım? Pelin K./Adıyaman

Son derece ağrılı bir hastalık olan zona, özellikle orta yaş sonrasında görülüyor. Zonayla suçiçeğine neden olan virüs aynı. Varicella Zoster virüsü vücudunuza girdiğinde, önce suçiçeğine neden oluyor. Ancak bazı kişilerde sorun burada bitmiyor. Sinir köklerine yerleşen ve gizlenen virüs yıllar sonra zona şeklinde ortaya çıkıyor. Zonada ciltte kırmızı döküntüler oluşuyor. Bu döküntülere ağrı, yanma, karıncalanma, his kaybı veya aşırı hassasiyet eşlik edebiliyor. Kaşıntı, ateş, baş ağrısı da diğer şikayetler.

BEYNİ BİLE ETKİLİYOR
Zonanın yarattığı en büyük sorun ağrı değil. Bazı hastalarda görme, duyma problemleri ve hatta ensefalit denilen beyin iltihabı gelişebiliyor. Zona yüksek dozda anti-viral ilaçlar, iltihap baskılayıcı ilaçlar ve ağrı kesicilerle tedavi ediliyor. Ayrıca döküntüleri günde 2-3 kere yıkamak, bandajlamamak, soğuk duş almak, soğuk ve ıslak kompreslerle yaralara baskı yapmak da tavsiye ediliyor. Burada bilinmesi gereken nokta; suçiçeği geçirmiş herkesin zona riskinin bulunduğudur. Özellikle 60 yaşını geçenler, bağışıklık sistemi zayıflayanlar, kendilerine radyasyon, kemoterapi veya steroid tedavi uygulananlarda zona daha sık görülüyor.

BULAŞICIDIR!
Zonalı birinin daha önce suçiçeği geçirmemiş birine bu hastalığı bulaştırabileceğini unutmayın. Peki ne yapacaksanız? Eğer yakınınızda biri zona geçiriyorsa ve siz hiç suçiçeği geçirmediyseniz öncelikle suçiçeği aşısı olun. Bu aşı 1-1.5 yaşındaki çocuklara önerilse de, daha büyük çocuklar ve erişkinlere de uygulanabiliyor. Eğer 60 yaşın üstündeyseniz zona aşısından yararlanabilirsiniz. Bu aşı tam koruma sağlamasa da, zona olma riskinizi, zona olursanız hastalığın süresini ve sonrasında gelişen komplikasyonları azaltacaktır. Ancak zona aşısının içinde bulunan maddelere alerjiniz olup olmadığını araştırmanız şart. Steroid, radyoterapi veya kemoterapi tedavisi görüyorsanız, kemik iliği veya lenf kanseriniz varsa bu aşının size göre olmadığını hatırlatalım.