kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Göçerler 66 yıl sonra okullu oldu

Pervin KAPLAN HABER MERKEZİ
Şanlıurfa'daki 302 çocuğun kaderi değişti. Öğretmenler çoğu Türkçe bilmeyen çocuklarla tercüman aracılığıyla konuşabiliyor..
Yasalar izin vermediği için yaşadıkları yerlere okul yapılamayan Şanlıurfa'nın "göçerler"i 66 yıl sonra okula kavuştu. Sayıları 4 bin 500'ü bulan göçerlerin 302 çocuğu "bulunan bir yöntem" ile okullu oldu. Öğretmenler Arapça konuşan ve büyük bir bölümü Türkçe bilmeyen göçer öğrencilerle dersleri tercüman aracılığıyla yaptıklarını ifade ediyor.

ARAPÇA BİLİYORLAR
Şanlıurfa'daki göçerler sorununun başlangıcı 1942 yılına kadar gidiyor. Ceylanpınar Tarım İşletmeleri'ne ait arazilerde 15-20 kişilik gruplar halinde yaşayan göçerlere tarım arazileri üzerindeki yapılaşma yasağı nedeniyle bugüne kadar okul yapılamadı. Kuşaklardır okul yüzü görmeyen göçerlerin sorunu Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ve İl Milli Eğitim Müdürü Hanifi Şahin'in bulduğu bir yöntemle çözüldü. Göçerlerin yaşadığı Ceylanpınar Tarım İşletmeleri'ne en yakın yer olan Büyükçaylı köyüne bir ilköğretim okulu yapıldı. Öğretmenlerden Tülay Değirmenci en büyük sıkıntının göçer çocuklarının Türkçe bilmemesi olduğunu dile getiriyor. Değirmenci, "Ancak 10-15'i Türkçe biliyor. Onları her sınıfa dağıttık. Öğretmenler diğerleri ile bu çocuklar aracılığı ile iletişim kuruyor" diyor. 2 yıllık öğretmen Yusuf Gönültaş da "Şu anda yaptığımız sadece onlara adlarını öğretmek. Adlarını bile bilmiyorlar. Kaç kardeş oldukları, yaşları bu konuda hiç fikirleri yok. Bu dönemi Türkçe öğreterek geçireceğiz. Çok utangaçlar bir şey sorduğunuzda ağlamaya başlıyorlar" diye konuşuyor.
Haberin fotoğrafları