kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Yıpranma hakkına sahip çık"

Yeni Haber
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, yıpranma hakkına yönelik saldırıları püskürtmek için bir imza kampanyası düzenledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sosyal Güvenlik Reformu tasarısının, gazetecilerin de aralarında bulunduğu bazı iş kollarında 'yıpranma payı' olarak adlandırılan fiili hizmet zammını kaldıran maddesi, uzun süren tartışmaların ardından kabul edildi.

Yıllardır yürürlükte olan "yıpranma hakkı" sayesinde; çalışmaları karşılığında basın emekçilerinden, normal işçilere oranla her ay 3 puan daha fazla SSK primi kesiliyordu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti şu açıklamayı yaptı:

"'Yıpranma hakkı', gazetecilerin, matbaa ve ambalaj işçilerinin yanı sıra postacıların, lokomotif makinistlerinin de bulunduğu birçok sigortalının haklarını korumaktaydı. Sosyal Güvenlik Reformu tasarısı ise, birçok işçinin en temel hakkı olan ve ağır çalışma koşulları nedeniyle verilen 'yıpranma hakkı'nı ellerinden alıyor. Çalışan bütün gazetecileri olumsuz etkileyen yasa tasarısının, devlet bütçesine de maddi zarar vereceği belirtiliyor. Halkı doğru ve yansız bir biçimde bilgilendirme adına güç koşullarda uğraş veren basın emekçilerinin yıpranma haklarını gasp eden Meclis Bütçe Plan Komisyonu üyelerini protesto ediyoruz. Bu haksız tasarrufa imza koyan milletvekillerini tarih önünde affetmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. TBMM Genel Kurulu'nda parti gözetmeksizin tüm milletvekillerinin bu haksızlığı gidereceğini umuyoruz."

Kampanya için ilk imza veren isimler

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, TGC önceki başkanı Nail Güreli, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, TGC Başkan Yardımcısı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Celal Toprak, TGC Genel Saymanı Sibel Güneş, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Atay, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Gülseren Güver, TGC Yönetim Kurulu Arif Kızılyalın, TGC Recep Yaşar, TGC Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Satmış ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilcisi Taylan Erten kampanyaya katılarak ilk imza veren isimler arasında yer alıyor.