kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türk-İş eylem kararı aldı

Yeni Haber
Türk-İş Başkanlar Kurulunda, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasa tasarısına ilişkin taleplerinin dikkate alınmaması üzerine iş bırakmayı da içeren bir dizi eylem kararı alındı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısına ilişkin yaptığı toplantıda bir dizi eylem yapılmasını kararlaştırdı.

Buna göre, bütün illerde basın açıklamaları yapılacak. İş bırakma eylemi de gerçekleştirecek olan Türk-İş ayrıca tasarının TBMM Genel Kurulu'na indirildiği gün tüm sendika yönetici ve temsilcilerini Ankara'ya çağıracak.

Türk-iş Başkanlar Kurulu'nun aldığı eylem kararlarının günleri ''Emek Platformu'' ile birlikte belirlenecek. Bu amaçla ''Emek Platformu'' Pazartesi günü toplantıya çağrılacak.

''TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU, TALEPLERİNİ, EYLEMLİLİKLE DİLE GETİRME KARARI ALMIŞTIR''

Türk-İş Başkanlar Kurulu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı taleplerini eylemlilikle dile getirme kararı aldı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, Konfederasyon Genel Merkezi'nde yaptığı toplantının ardından yayınlanan bildiride, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısının çalışanlar ve özellikle işçiler için ağır hak kayıplarına neden olduğu ifade edilerek, ''IMF'ye verilen taahhütler çerçevesinde hazırlanan tasarının sosyal devletin katli'' olarak değerlendirildiği kaydedildi.

Bildiride, tasarının, emekli olma hakkını ortadan kaldıracak şekilde ağırlaştırdığı, malullük ve ölüm aylığını hak etmeyi zorlaştırdığı, aylık ve gelirleri düşürdüğü, başta mevsimlik işçiler olmak üzere çalışanların, emeklilerin ve aile fertleriyle dul ve yetimlerin sağlık yardımlarından yararlanmalarını imkansız hale getirdiği, işçilerin sosyal sigorta haklarını geriye götürürken, prim yüklerini artırdığı ve fiili hizmet zammının birçok iş kolu için kaldırıldığı dile getirildi.

''SÖZÜN BİTTİĞİ YER...''

''Başkanlar Kurulumuz, tasarı ile ilgili Türk-İş Yönetim Kurulu'nun hükümet ile yaptığı görüşmeleri de irdelemiş, gelinen noktayı 'sözün bittiği yer' olarak değerlendirmiştir'' görüşüne yer verilen bildiride, şöyle denildi:

''Türk-İş Başkanlar Kurulu, taleplerini eylemlilikle dile getirme kararı almıştır. Başkanlar Kurulu'nun belirlediği eylemler kitlesel basın açıklaması, iş bırakma eylemi, tasarı TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandığı gün sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin Ankara'da bulunması ve TBMM'ye yürünmesi gibi etkinlikleri kapsamaktadır. Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun belirlediği eylemler 10 Mart Pazartesi günü toplantıya çağrılan Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısına sunulacak ve Emek Platformu'nun iradesiyle birlikte daha etkin eylemler hayata geçirilebilecektir.''

Bildiride, ''İstihdam Paketi'' adı altında gündeme getirilen ve bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yapılan açıklamalarla kıdem tazminatını fona dönüştürmeyi amaçladığı anlaşılan yaklaşımdan büyük rahatsızlık duyulduğu ifade edildi.

Bildiride, ''Başkanlar Kurulumuz, işçinin kıdem tazminatı konusundaki duyarlılığını korumakta ve Türk-İş Genel Kurul kararı gereği kıdem tazminatlarına el uzatılmasının genel grev nedeni sayılacağını tekrar etmektedir'' denildi.

''ÜLKENİN GÜNDEMİ İŞSİZLİK VE YOKSULLUK''

Tuzla tersanelerinde meydana gelen ölümlerin ve yaralanmaların temel nedeninin işçinin mahrum edildiği güvencesiz, çağ dışı çalışma koşulları olduğunun düşünüldüğü dile getirilen bildiride, ''Çağ dışı çalışma koşullarını, kayıt dışılık ve taşeronlaşma oluşturmaktadır. Başkanlar kurulumuz, kayıt dışı ve taşeronlaşmanın engellenmesi için hükümetten acil önlemler alınmasını istemekte, örgütlenmenin ise tüm bu sorunların panzehiri olduğunun altını çizmektedir'' görüşüne yer verildi.

Bildiride, Tekel ve Yörsan işçilerinin mücadelelerinin desteklendiği bildirilerek, 15 Martta Belediye-İş Sendikası'nın Samsun'un Çarşamba ilçesinde yapacağı mitinge destek verileceği kaydedildi.

Bildiride, ''Başkanlar Kurulumuz, işçilerin taleplerini yerine getirmek için yaptığı eylemlerde güvenlik güçlerimizin kullandığı kontrolsüz güçten son derece rahatsızdır'' ifadesine yer verildi.

Ülkenin gerçek gündeminin işsizlik ve yoksulluk olduğu vurgulanan bildiride, hükümet öncelikle bu sorunun çözümü için göreve davet edilerek, uygulanan politikalarda Türk halkının ihtiyaçlarının birinci planda gözetilmesi gerektiği belirtildi.

IMF PROGRAMINDAN ÇIKIŞ HAMLELERİ

Bildiride, ''Başkanlar Kurulu, IMF programından çıkış için hamleler yapılması gerektiğini düşünmekte, bu yönde bir adım atılması halinde siyasi iktidara her türlü desteği vereceğini ifade etmektedir'' denildi.

Türk-İş kitlesel basın açıklaması eylemini 11 Mart Salı, iş bırakma eylemini ise 12 Mart Çarşamba günü yapmayı kararlaştırdı. Ancak, eylem programının Emek Platformu ile birlikte gerçekleştirme düşüncesi nedeniyle bu tarihlere bildiride yer verilmedi.

(AA)