kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Suya ve sabuna çok fazla dokunan eller yıpranıyor

Didem SEYMEN
Özel Çamlıca Medicana Hastanesi Cilt Uzmanı Dr. Vefa Gönenç, kadınları temizlik yapma konusunda aşırıya kaçmamaları için uyardı. Gönenç, su ve temizleyicilerle gereğinden fazla haşır neşir olmanın cildi yıprattığını açıkladı:

* Cildimiz hava şartlarından nasıl etkilenir?
Ciltte oluşan en büyük sorun kuruluktur. Kuruluk nedeniyle deri dolaşımının bozulması hücre ölümünü hızlandırır ve cildin koruyucu tabakaları hasar görmeye başlar. Biz her mevsimi yaşayan bir ülkeyiz. Kış ayları pek çok bölgemizde sert geçer. Birçok insanın cildi, bu sertlikten olumsuz etkilenir.

NEMLENDİRİCİ KULLANIN
* Cildimizi korumak için neler yapabiliriz?
Derinin üzerini örten koruyucu bir tabaka vardır. Soğuk havalarda bu tabaka hassaslaşır. Bu tabakanın kaybına sebep olan gereksiz yere el yıkama, bol şampuanla sık duş alma, çıplak elle direk temizleyicilerle temas ederek temizlik yapma, bulaşık yıkama gibi faaliyetler sınırlandırılmalıdır. Hijyenik olmak adına insanlar kendi bedenlerine zarar verecek alışkanlıklar geliştiriyor. Ciltteki hassasiyetin giderilmesi için sürekli nemlendirici ve yağlandırıcı kremler kullanılmalı. Ayrıca sık duş alma alışkanlığına sahip insanların banyo yağı kullanmaları da, görecekleri hasarı azaltacaktır.

* Sık sık el yıkamak hata mı?
Temiz olmak adına insanın kendi doğal yapısını bozması doğru değil. Özellikle kış aylarında bu bozulma daha da artar. İnsanların elleri kurur, çatlaklar oluşur, kaşıntılar başlar, egzama gelişir. Hatta çatlaklar çok artarsa, enfeksiyonlara bile yol açabilir.

* Ciltte kuruluk dışında ne tip rahatsızlıklar görülebilir?
Ciltte oluşan çatlaklar nedeniyle egzama ile birlikte enfeksiyon riski de artar. Suyla çok fazla temas halinde olan insanlarda bakterilere ve mantarlara bağlı enfeksiyonlar da sık görülür.

* Suyun tek başına cilt üzerinde zararlı bir etkisi var mı?
Su tek başına çok sık kullanıldığında, doğal bariyeri bozma özelliğine sahiptir. Ama kullanılan temizleyicilerle bu daha da artar. Cilt gittikçe yıpranır.

* Nemlendirici kullanmak ne kadar işe yarıyor?
Sürekli nemlendirici kullanmak gerekiyor. Ayrıca banyo yağını veya başka güçlü yağlandırıcıları da öneriyorum. Kadınların ellerini suyla fazla temas ettirmemeleri lazım. Saatlerce temizlik yapıp ellerini yıpratmasınlar ve bol bol nemlendirici kullansınlar.