kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

T.C Kimlik No zorunluluğu geliyor

Yeni Haber
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, tüm kurum ve tüzel kişilerin işlemlerinde kimlik numarası kullanılma zorunluluğunun getirildiğini hatırlatarak, bu yöndeki mevzuat düzenlemelerinin 29 Nisan'a kadar bitirilmesi gerektiğini hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş imzası ile 81 İl Valiliği'ne bir genelge gönderildi. Genelgede, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi kapsamında; vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak, kurum kayıtları arasındaki bilgi alış verişini sağlamak ve kamu hizmetlerinin sunulmasında kişiyi tek bir numarada tanımlamak üzere Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası uygulamasına başlandığı ve vatandaşların tamamına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası verildiği hatırlatıldı.

Genelgede, 29.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Kanunun yayımlandığı tarihten 2 yıl içinde kurumlar ve tüzel kişilerin, mevzuatlarını bu kanun hükümlerine uygun hale getirerek işlemlerinde kimlik numarasını kullanma zorunluluğu getirildiğine dikkat çekildi.

21.10.2006 tarihli 26326 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlığın 2006/33 nolu genelgesinde de, "Kişiler adına düzenlenecek olan her türlü form, beyanname, kimlik kartı, vergi kimlik kartı, sürücü belgesi, pasaport gibi bütün tanıtıcı belgelerde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasına yer verilir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kurumlar ile diğer gerçek ve tüzel kişilerin her türlü işlem ve kayıtlarında esas alınır" hükmü bulunduğu vurgulandı.

Genelgede, "29.04.2008 tarihi itibari ile Kanunda belirtilen süre sona ereceğinden, yukarıdaki hususların dikkate alınmasını arz ve rica ederim." denildi.