kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
KÖŞKÜ 4 BİN 500 LİRAYA SATIN ALDILAR... O zamanlar bağevi olan Köşk, Fikriye Hanım'ın zevkine göre döşenir. Çankaya'nın ilk First Lady'si artık Fikriye Hanım'dır.

Çankaya Köşkü'nü, ilk Fikriye Hanım beğendi

Hülya KARABAĞLI ANKARA
Fatih Bayhan'ın yeni kitabı "Fikriye Hanım"a göre, bağevi olan Çankaya Köşkü'nü, Atatürk ve Fikriye Hanım aldı. İlk First Lady'nin mezarı ise Ankara Ulus'ta, bugün tarihi bankaların olduğu yerde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çankaya Köşkü'nü, ilk Fikriye Hanım beğendi
'Latife Hanım'ın Kâğıtları' kitabının yazarı gazeteci Fatih Bayhan'ın bu hafta raflardaki yerini alacak "Fikriye Hanım" kitabında, yine ilginç iddia ve bilgiler yer alacak. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen özel araştırmacılar, Türk Tarih Kurumu, Meclis Kütüphanesi, Milli Kütüphane kaynaklarından yararlanılan kitapta, Mustafa Kemal'in Fikriye Hanım'la ilgili bugüne kadar yayımlanmamış telgrafları da bulunuyor. Kitaba göre, 1924'te ölen Çankaya'nın ilk First Lady'si, Ulus'ta bugün üzerinde tarihi bankaların olduğu yerde gömülü. Bayhan, bankalardan önce bu yerlerin "Kent Mezarlığı" olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.

'ETNOGRAFYA MÜZESİ OLAMAZ'
Bayhan'ın kitabına konuşan, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Üyesi Mehmet Akif Işık da, Fikriye Hanım'ın mezarının, çeşitli araştırmacılar tarafından öne sürüldüğü gibi Etnografya Müzesi ve Kuğulu Park civarı olamayacağına çünkü buralarla ilgili bir mezar kaydı bulunmadığına dikkat çekiyor ve "Ankara'nın o yıllardaki mezar yeri Ulus civarında, bugünkü İş Bankası'nın bulunduğu yer ve civarıdır" diyor. Kitaptaki bir başka ilginç bilgi de, Çankaya Köşkü'ne ilişkin. Fikriye Hanım o dönemde bir bağ evi olan Köşk'ü önce görüp beğenir. 4.500 YTL'ye Ankara Müftülüğü "halk adına" bağ evini satın alır. Daha sonra Atatürk buranın TSK'ya kayıt edilmesini ister. Küçük bir onarımdan sonra Atatürk ve Fikriye Hanım, yardımcılarıyla birlikte "kasapyan" olarak bilinen bu bağ evine taşınır. Köşk, 3 ay boyunca Fikriye Hanım'ın zevkine göre döşenir.

NİKÂHLA İLGİLİ HER ŞEY BİR SIR
Kitapta, Mustafa Kemal Atatürk'ün Fikriye Hanım'a evlenme teklif ettiği an ve bu nikâhın nasıl gizli tutulduğu da yer alıyor. Atatürk, muhaliflerin eleştirilerini sonlandırmak amacıyla, "Evime genç bir kız kapattığım ve onunla geleneklerimize uygun olmayan bir şekilde ilişki kurduğum söylenebilir" diyerek evlenme kararını açıklıyor. Fikriye Hanım da, Ankara'ya geldikten üç hafta sonra yapılan bu tekliften büyük şaşkınlık ve mutluluk duyuyor. Kitaba göre bugün bile nikâhla ilgili konuşulanlar sadece birkaç bilgiye dayanıyor. Sadece tanıkları vardır ama bunlar da ilan edilmemiş. 76 yaşındaki Hıfzı Topuz kaynak olarak dayısı, aynı zamanda Atatürk'ün masa arkadaşı Dr. Fikret Onuralp'i gösteriyor. Topuz'un ikinci kaynağı ise Fikriye'nin Ankara'ya gitmeden önce İstanbul'da bir yıl arkadaşlık ettiği ve halen hayatta olan Handan isimli 95 yaşında bir kadın.
Haberin fotoğrafları