kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uyuşturucu kullanan az ama tedavi görenler artıyor

ANKA
ABD Dışişleri raporu: Türkiye, Asya'dan Avrupa'ya uyuşturucu nakil rotalarından biri. Kullanan fazla yok, tedavi görenler artıyor..
ABD Dışişleri Bakanlığı birimlerinin hazırladığı yıllık "Uluslararası Narkotik Denetim Stratejisi Raporu"nda, Türkiye'de uyuşturucu kullanımının diğer ülkelere göre az olduğu ancak uyuşturucu tedavisi gören bağımlı sayısının arttığı bildirildi. 638 sayfadan oluşan ve 3 sayfanın Türkiye'ye ayrıldığı raporda, Sağlık Bakanlığı'nın "kaynak yetersizliği" dolayısıyla 1995'ten bu yana bir uyuşturucu anketi gerçekleştiremediğine değinilerek, Türkiye'nin Güneybatı Asya uyuşturucularının Avrupa'ya nakli için büyük transit rotalardan biri olduğu belirtildi. Uyuşturucu saflaştırılmasının Doğu Anadolu'da birçok bölgede sürdürüldüğü belirtilen raporda şöyle denildi: "Afyon, baz morfin ve eroin Afganistan'dan İran'a, Türkiye yoluyla da Batı Avrupa'ya kaçırılmakta. Ele geçirilen miktarlar göz önüne alındığında, Türkiye'den multitonla ifade edilebilecek miktarda uyuşturucunun kaçırılabilmesi söz konusudur." Raporda uyuşturucu kullanımının diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'de "az miktarda" olduğu, ancak kliniklerde tedavi gören bağımlı sayısının arttığı da belirtildi.

CİDDİ BÜTÇE AYRILDI
Yapay uyuşturucuların Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinde üretildikten sonra Türkiye üzerinden geçtiğine değinilen raporda, hükümetin kontr-narkotik etkinlikler için önemli bir bütçe ve insan kaynağı tahsis ettiği de anlatıldı. Raporun "Önümüzdeki yol" başlıklı son bölümünde ise "ABD Türkiye'nin uyuşturucu kaçakçılığı, kara para transferi ve mali suçlarla mücadelesi için katkıda bulunmayı sürdürecektir" ifadesi yer aldı.