kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan yangın yerinde

CHA
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Erdoğan yangın yerinde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Ludwigshafen kentinde gurbetçilere seslendi. Başbakan Erdoğan, "Bu acı, bir barış sürecinin farklı başlangıcı olsun" dedi.

Başbakan Erdoğan, Ludwigshafen kentine gelerek 9 Türk'ün hayatını kaybettiği bölgeyi inceledi. Başbakan Erdoğan incelemesinin ardından Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri ve Ludwigshafen'in ait olduğu eyaletin Başbakanı Kurt Beck ve Almanya Uyum ve Göç Bakanı Maria Böhmer ile birlikte gurbetçilere seslendi.

SPD lideri Beck, konuşmasında, acıların hafiflemesi için elinden geleni yapacaklarını söyledi. Beck, "Düşüncelerimiz ölenlerle birlikte. Hastanedeki yararlılara acil şifalar diliyorum." dedi. Acıların hafiflemesi için elinden geleni yapacaklarını belirten Beck, "Bizim acımız da derin. Burada ölenler, Alman kökenli olsalardaydı da aynı acıyı çekecektik." şeklinde konuştu. SPD lideri Beck, bu acı olayın "Birbirimize daha fazla yaklaşmak için bir vesile olarak görelim" ifadelerini kullandı. Beck'in ardından konuşan Almanya Uyum ve Göç Bakanı Maria Böhmer, Başbakan Erdoğan'a Alman meslektaşı Angela Merkel'in selamını ileterek konuşmaya başladı. Böhmer, polis ve itfaiye birimlerinin hayatlarını tehlikeye atarak görevlerini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Böhmer, "Olayın nedenini bir an önce ortaya çıkarmak için elimizden geleni yapacağız. Bu en acil isteğimiz ve ihtiyacımız." şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "MİLLETÇE ACIMIZ BÜYÜK"

Alman yetkililerin ardından mikrofona Başbakan Erdoğan geçti. Erdoğan, konuşmaya başlaması ile gurbetçiler slogan atmaya ve alkışlamaya başladı. Erdoğan, ölen insanları hatırlatarak slogan atılmamasını istedi. Alkışların ve sloganları durması ardından Başbakan Erdoğan, gurbetçilerin Almanya'ya geliş sürecinden bahsetti. Başbakan Erdoğan, "Barış medeniyetinin elçisi olarak Almanya'dasınız. Bizim medeniyetimizde barış, sevgi ve kardeşlik var. Bu medeniyetin 9 evladı bu yangında edebiyete intikal etti. Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum. Acımız büyük. Milletçe acımız büyük. Görüştüğümüz Alman dostlarımız 'bizim de acımız büyük' diyor. Beck'i de dinledik. Aynı acıyı bizimle paylaşıyor. Uzun bir yolculuğun içindeyiz. İnsanlık bazı sıkıntıları yaşıyor. Bunları biz ülkemizde topraklarımızda da yaşıyoruz." dedi. Olayın araştırılması için kurulan ekibe 4 Türk'ün de eşlik ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Alman heyetlerle birlikte çalışmaları yürütüyorlar. Bu çalışmanın süratla tamamlanması ve aydınlığa kavuşması bizi ve sizi rahatlatacak." şeklinde konuştu.

"BU ACI, BİR BARIŞ SÜRECİNİN FARKLI BAŞLANGICI OLSUN"

Konuşmasında iki ülkenin medyasına seslenen Erdoğan, "Gelin Türkiye'nin Almanya'nın dostluğunu pekiştirmeye yardımcı olun. Aramızdaki barışı yok edecek başlıklara ve yazılara yer vermeyin. Farklı dinlerin mensupları olabiliriz. Farklı dilleri konuşabiliriz. Farklı ırklar olabiliriz. Farklı milletleri de oluşturabiliriz. Ama unutmayalım ki hepimiz de insanız. Bu bizim ortak paydamız. biz hepinizi seviyoruz. Bizim medeniyetimizde yaratılanı, yaratandan da ötürü sevmek var. Bizim insana bakışımız bu. Tememni ederim ki bu acı bir barış sürecinin farklı başlangıcı olsun. Bir sevgi ve dayanışma sürecinin farklı bir başlangıcı olsun. " dedi.

ERDOĞAN YARALANAN VATANDAŞLARI HASTANEDE ZİYARET ETTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ludwigshafen kentindeki yangında yaralanan vatandaşları hastanede ziyaret etti.

Erdoğan, yangında 9 Türk'ün hayatını kaybettiği binada incelemelerde bulunduktan sonra aynı olayda yaralanan vatandaşların tedavi gördüğü hastanesine gitti.

Burada yaralıları ziyaret eden Erdoğan, yetkililerden yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Erdoğan hastaneden ayrılırken bir grup Türk vatandaşı ile sohbet etti.

Vatandaşlardan birinin, ''buraya sandık koyun 3 milyon oy var'' demesi üzerine Erdoğan, yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü, Köln'de konuya ilişkin açıklama yapacağını belirtti.

Erdoğan, vatandaşlara ''birlik ve beraberlik içerisinde olmaları'' mesajını verdi.